Descriere - Codul de procedura penala in jurisprudenta Curtii Constitutionale
Codul de procedura penala in jurisprudenta Curtii Constitutionale. Comentarii pe articole este prima lucrare de acest gen care abordeaza intr-o maniera ampla si completa jurisprudenta instantei constitutionale in materia procedurii penale, fiind opera unui colectiv de autori care a contribuit in mod direct la zamislirea jurisprudentei prezentate si comentate, la care se adauga contributia unui avocat, cu o perspectiva externa asupra materiei in cauza. Efortul autorilor valorifica experienta dobandita in procesul de control al constitutionalitatii normelor, iar solutiile propuse sunt rezultatul analizei modului in care instanta constitutionala a receptat in actualul cadru constitutional reglementarea din domeniul procesual penal.
Pornind de la interventia masiva a Curtii Constitutionale asupra normelor actualului Cod de procedura penala – de la data intrarii sale in vigoare (februarie 2014) si pana la data finalizarii acestor comentarii (mai 2021) fiind pronuntate peste 1.000 de decizii prin care au fost validate sau invalidate solutii legislative cu consacrare inedita sau preluate din vechea legislatie –, cartea este conceputa ca un instrument de lucru care ofera practicienilor in drept (organe judiciare, avocati), precum si mediului academic (profesori, auditori, studenti) informatiile teoretice si practice necesare interpretarii si aplicarii dispozitiilor legale in acord cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Deopotriva, lucrarea este adresata si legiuitorului roman care, in activitatea de elaborare sau de modificare a normelor, are nevoie de repere bine definite, fiind constrans sa respecte limitele stabilite de instanta constitutionala in vederea punerii in acord a legii cu Constitutia.
Prezentarea si comentarea jurisprudentei Curtii Constitutionale se realizeaza pentru fiecare articol al codului, complinind nevoia unui ghid in care sa fie relevate, in mod sistematizat, clar si concis, aspectele esentiale care vizeaza constitutionalizarea dreptului procesual penal. Din aceasta perspectiva, cartea prezinta o maxima utilitate, intrucat constituie premisa pentru o aplicare corecta si unitara a Codului de procedura penala in plan jurisprudential, dar si pentru promovarea unor politici penale coerente in plan legislativ.