Descriere - Codul de procedura penala adnotat. Vol. I. Partea generala 2019
Include legislatie si jurisprudenta
Am reunit in aceasta lucrare tot ceea ce este astazi relevant, din punct de vedere jurisprudential, pentru intelegerea, interpretarea si aplicarea corecta a Codului de procedura penala.
Sub fiecare norma citata am redat, sintetic, un extras din deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (in cauzele contra Romaniei), ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene (chiar daca nu priveau in mod direct Romania), dar si din deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale si ale ICCJ, pronuntate in recursuri in interesul legii sau in dezlegarea unor chestiuni de drept.
Mai mult, constatand ca, pentru atingerea scopului propus, adesea este foarte utila si cunoasterea argumentelor cuprinse in deciziile de respingere pronuntate de catre Curtea Constitutionala, cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate ridicate, sau de catre ICCJ, cu privire la sesizarile pentru pronuntarea unor decizii obligatorii pentru interpretarea legii si lamurirea unor chestiuni de drept, am facut efortul de a le evalua si pe acestea, din anul 2014 si pana in prezent, si a le include, acolo unde acestea contineau elemente semnificative pentru corecta intelegere a normei procedural-penale vizate.
Suplimentar, am strans deciziile de speta ale ICCJ (si nu numai), din perioada recenta, mai exact cea a ultimilor 10 ani, care sunt de actualitate si pot prezenta interes pentru intregirea informatiei juridice necesare in cunoasterea corectei interpretari si aplicari a legii.
Lucrarea se doreste mai mult decat un compendiu de decizii reprezentative si utile. Am incercat sa si corelam informatia prezentata si, uneori, sa o si comentam, punctual, prin interventii minimale, in note de subsol.
Pentru cei care nu gasesc in jurisprudenta raspunsul la problemele pe care norma de procedura le ridica, am incercat sa directionam efortul de documentare prin mentionarea, sub fiecare norma, a articolelor publicate in principalele reviste de specialitate, deoarece, uneori, doctrina reuseste sa ridice nu doar intrebari inca neadresate de jurisprudenta, avansand posibile raspunsuri la acestea, dar si sa comenteze, mai mult sau mai putin pertinent, unele solutii jurisprudentiale.