Descriere - Codul administrativ. Comentariu pe articole. Vol. I (partea I-II/art. 1-74)
Despre lucrare
La aproape trei decenii de la schimbarea regimului politico-statal din Romania, un Guvern a inteles necesitatea si utilitatea adoptarii Codului administrativ, chiar si pe calea delegarii legislative, ca urmare a esecului adoptarii in forul legiuitor, constatat de Curtea Constitutionala.
O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ cunoaste deja 4 ani de punere in aplicare, dar si numeroase modificari si completari prin acte normative ulterioare, fie ordonante de urgenta, fie legi, ca urmare a schimbarilor permanente ce caracterizeaza administratia.
Implicata fiind in procesul complex de elaborare a proiectului acestui act normativ, propunem prin acest prim volum ce va fi urmat de alte patru, un comentariu al Codului administrativ care sa reflecte spiritul si specificitatea dreptului administrativ substantial, practica administrativa dezvoltata in aplicarea normelor sale, unele din problemele aparute, aspecte din jurisprudenta instantelor de contencios administrativ in materie si, mai ales, a Curtii Constitutionale.
Primul volum cuprinde comentariul primei parti a Codului administrativ consacrata unor Dispozitii generale si al celei de-a doua parti privitoare la Administratia publica centrala.
Din cuprins
- Definitii generale aplicabile administratiei publice
- Principii generale aplicabile administratiei publice
- Rolul si functiile Guvernului
- Organizarea Guvernului
- Principalele atributii ale Guvernului
- Administratia publica centrala de specialitate
- Conducerea ministerelor
- Alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale
- Autoritatile administrative autonome
Puncte forte
- comentarii bogate si explicatii pertinente pentru fiecare articol din Codul administrativ
- aspecte din jurisprudenta instantelor de contencios administrativ in materie si, mai ales, a Curtii Constitutionale
- corelatii legislative
- ample referinte bibliografice
- index alfabetic
Despre autor
Dana Apostol Tofan este profesor universitar si conducator de doctorat in cadrul ?colii doctorale a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, cu o vasta experienta practica in domeniul dreptului administrativ. Domeniul de specializare de-a lungul intregii cariere universitare si de cercetare a fost Dreptul administrativ si stiinta administratiei, Dreptul administrativ comparat, in care a dezvoltat si o bogata activitate publicistica. In egala masura a beneficiat de specializari importante in strainatate, dar a participat si la reuniuni si conferinte in strainatate, inclusiv, in calitate de profesor invitat in Franta si in Brazilia. Activitatea teoretica a fost dublata inca de la inceputul carierei didactice de o interesanta activitate practica, autoarea oferind consultanta de specialitate in numeroase si variate programe, uneori Phare, fiind implicata si in programe europene.