Descriere - Cine a ucis-o pe Bambi?
Nordic Council Literature Prize 2020
Traducere din limba suedeza de Gabriella Eftimie
Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman despre iubire, vinovatie si prietenie, plasat in decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, intr-o comunitate prospera, unde secretele sint musamalizate si uitate. Gusten Grippe, un tinar agent imobiliar de succes, nu poate uita un fapt petrecut acolo in adolescenta lui: un viol in grup comis asupra unei colege sechestrate in una dintre vilele de linga Lacul Rece, viol la care a participat si el. Marcat de vinovatie, Gusten duce o existenta monotona si pustie. Emmy, iubita care parea ca il va smulge din aceasta stare, il paraseste si se casatoreste cu un barbat de doua ori mai in virsta decit ea. In plus, unul dintre membrii vechii gasti a lui Gusten, devenit producator de film, il anunta ca planuieste sa faca un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememoreaza si retraieste intens intreaga poveste, cu toate implicatiile ei. Amintirile lui, reproduse in fluxuri alternante cu prezentul, refac istoria acelui eveniment marcant pentru toti cei implicati, copii si parinti laolalta. Dar tema esentiala care circumscrie romanul este cea a disparitiei inocentei intr-o lume aparent lipsita de griji.
"Atmosfera fantastica si de basm se impleteste cu abominabilul intr-o poveste in care Monika Fagerholm ne arata cit de distructiv poate fi, atit pentru individ, cit si pentru comunitate, sa se retraga in amaraciune si durere.” (Svenska YLE)
"Un roman complex, caracterizat de o furie surda. Avem de-a face cu o scriitoare extraordinara, care stie sa genereze o asemenea dezlantuire lingvistica.” (Dagens Nyheter)
"Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman mitologic si exploziv... E o descriere incrincenata, inflamata si percutanta a ratarii tinerilor din patura de sus a clasei de mijloc... Textul lui Fagerholm include numeroase referinte culturale – nu in ultimul rind muzicale – si in scrisul ei se simte o energie ce strabate intreaga carte intr-o curgere cind potolita, cind navalnica.” (Kristeligt Dagblad)