Descriere - Chirurgie - Volumul III. Patologie Chirurgicala
Derularea proiectului pe care l-am initat si numit .CHIRURGIA", continua cu publicarea celui de al III-lea volum intitulat "PATOLOGIE CHIRURGICALA". Acesta reprezinta o reeditare actualizata si modemizata a manualului de .CHIRURGIE GENERALA" pe care l-am elaborat ca prim autor cu ajutorul colectivul Clinicii de Chirurgie I a Universitati de Medicina si Farmacie din Craiova, publicat in Editura Didactica si Pedagogica din Bucuresti (1999).
De atunci, chirurgia a realizat progrese tehnlco-stiintifics remarcabile. Au fost conturate conceptii noi etia-patogenice, fiziopatologice, delimitat si fundamentat ultraspecialilati si domenii noi de preocupare. Noile tehnologii bie-medicale, descoperirea de noi substante farmacologice au imbunatatit strategiile diagnostice si terapeutice cu rezultate pe masura In practica medicala.
Aceste fapte." au impus si motivat In plus reeditarea manualului din 1999 completat cu noi capitole si subcapitole adecvate nevoilor actuale ale practicii medico-chirurgicale.
Prezentul volum constituie In acelasi timp ,pilonul central" al Intregului proiect, pentru ca .PATOLOGIA CHIRURGICALA" reprezinta o culme a sintezei aplicarii cunostintelor fundamentale de anatomie si fiziologie, anatomie patologica, fiziopatologie, semiologie, farmacologie, investigatii paraclinice etc.
Dupa insusirea notiunilor de "Semiologie chirurgicala", "Patologia chirurgicala" reprezinta etapa superioara prin care studentii abordeaza si aplica la patul bolnavului cunostintele dobandite anterior; dezvolta gandirea clinica a carei finalitate trebuie sa fie elaborarea diagnosticului pozitiv corect pe care se vor sprijini deciziile terapeutice de vindecare sau ameliorare a suferintei pacientilor.
Daca pentru stabilirea diagnosticului clinic de prezumtie este nevoie de un examen clinic complet si constiincios, pentru diagnosticul de certitudine studentul sau tanarul medic va trebui sa aleaga, sa indice si sa foloseasca acele examene paraclinice tintite, mai putin invazive si costisitoare care sa contribuie la confirmarea diagnosticului. Aceste explorari moderne trebuie cunoscute, insa folosite rational si nu efectuate in totalitate pentru fiecare pacient. Studenti trebuie sa invete sa faca un diagnostic diferential, deosebind tablouri clinice asemanatoare ale altor boli, bazat pe studiul aprofundat din carti si apoi pe experienta clinica.
In stagiul clinic de chirurgie, studentii si tinerii medici vor avea posibilitatea sa cunoasca si sa invete ordinea, respectarea ierarhiei medicale, responsabilitatea si subordonarea In functie de gradul profesional, comportamentul etico-deontologic si munca in echipa. De asemenea studentii vor putea dobandi competentele necesare efectuarii unui act medical, pentru bolnavul chirurgical.
Prin continutul sau didactica-stiintific cartea noastra va contribui la realizarea dezideratelor enuntate si incununeaza experienta personala a peste 40 de ani de invatamant medical universitar si 50 de ani de activitate chirurgicala In sala de operaiii si la patul bolnavului.