Descriere - Cei trei muschetari - volumul I si II
[AUTORI_CLASICI]
"Cei trei muschetari” ("Les Trois Mousquetaires”) este un roman de Alexandre Dumas, care relateaza aventurile tanarului d'Artagnan dupa ce soseste la Paris in urmarirea visului sau de a deveni un muschetar al regelui.
D'Artagnan nu este insa unul dintre muschetarii din titlu; acesta se refera la prietenii sai: Athos, Porthos si Aramis.
Aventurile lui d'Artagnan si ale camarazilor sai se petrec intre anii 1626 si 1628. Ei sunt implicati in intrigile din jurul regelui Ludovic al XIII-lea, al puternicului Cardinal Richelieu, al frumoasei regine Ana de Austria si al iubitului englez al acesteia, George Villiers, Duce de Buckingham. De asemenea, au participat si la asediul orasului La Rochelle. Actiunile celor patru prieteni se vor intersecta si cu planurile misterioasei Milady de Winter si ale secretarului lui Richelieu, Contele de Rochefort.
Prin "Cei trei muschetari", Dumas creeaza un roman de aventuri de succes, de factura romantica, imbogatit cu toate "ingredientele" care puteau face reteta celebra: mizeaza pe un erou exceptional, indraznet si dornic de peripetii, ii ofera evenimente spectaculoase, periculoase, lasa sa alterneze scene de lupta cu unele de dragoste. Intriga este clara, bazata pe scheme antitetice: regelui i se opune cardinalul, muschetarii domnului de Tréville se opun garzilor lui Richelieu, Milady, doamnei Bonacieux etc. Ceea ce da farmec si individualizeaza naratiunea lui Dumas este stilul simplu, nepretios si, mai ales, plin de umor. In fond, nu continutul eroic confera romanului originalitatea sa; traditia relatarii exaltate a faptelor de vitejie e regasita in forme destul de asemanatoare inca in literatura Evului Mediu ori a perioadei clasice. Pentru romanticul Dumas insa, eroismul nu mai cadreaza cu seriozitatea. Serioase si mereu incruntate sunt personajele care intra pe schema eroului negativ: Cardinalul si garzile sale, Milady (al carei zambet, daca nu e de razbunare, e unul prefacut) etc. Umorul e semnul inteligentei superioare, iar muschetarii lui Dumas stiu sa manuiasca si spada, si vorba.
Povestea lui d'Artagnan se continua in alte doua romane ale lui Dumas, "Dupa douazeci de ani” si "Vicontele de Bragelonne”.
Cartea a fost publicata pentru prima data, in limba franceza, in revista "Le Siècle” intre martie si iulie 1844.