Descriere - Ceapa, usturoiul si prazul - Cultivare, crestere, recoltare si valorificare
Editie pentru incepatori si avansati din seria: Ferma.
Incepem cu un indemn: Mancati ceapa, praz si usturoi!
Aceste legume: ceapa, prazul si usturoiul fac un trio imbatabil, cu imense beneficii pentru sanatatea dumneavoastra. Ceapa, usturoiul si, mai nou, prazul sunt dintr cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie. In plus, daca oamenii ar cunoaste nu doar gustul lor delicios in mancaruri, ci si efectele lor benefice pentru organism, atunci ar fi mai sanatosi, spun specialistii.
"Continutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, dar si vitaminele A si E, fac din usturoi si ceapa niste legume importante pentru o alimentatie sanatoasa. Recomand usturoi si ceapa in cantitati moderate si celor care tin cure de slabire, tocmai pentru continutul de minerale.- Combaterea bolilor si daunatorilor. Au si proprietati antimicrobiene", spune nutritionistul Luiza Parvu.
Prazul este cea mai calorica leguma din seria: ceapa, praz si usturoi. In 100 de grame de leguma sunt 50 de calorii, dar are in schimb capacitatea de a taia senzatia de foame. Prazul este foarte bogat in fibre, in potasiu, fier, vitaminele C, PP si B6, magneziu si claciu. Este un inamic adevarat impottriva arteriosclerozei, tulburarilor cardiace, afectiunilor respiratorii, acneei, viermilor intestinali etc.
Din cuprins:
I. CULTIVAREA CEPEI
- Particularitati botanice si biologice ale cepei;
- Componenta chimico-energetica;
- Clasificari;
- Clasificarea cepei dupa culoare;
- Pretentiile cepei in ceea ce privesteplantele premergatoare;
- Pretentiile cepei in ceea ce priveste factorii de mediu;
- Solariile si serele;
- Cultura cepei verzi (stufat);
- Cultura de ceapa fortata in sere;
- Cultura de ceapa asociata;
- Cultura cepei uscate prin arpagic;
- Producerea arpagicului;
- Cultura cepei prin semanat direct (ceaclama);
- Cultura cepei verzi in camp;
- Cultura cepei de apa (prin rasad);
- Cultivarea cepei in ghiveci;
- Cultura cepei de Egipt;
- Cultura cepei de tuns;
- Cultivarea cepei frantuzesti;
- Soiuri de ceapa alba;
- Soiuri de ceapa galbena;
- Soiuri de ceapa rosie;
- Soiuri de ceapa verde;
- Combaterea bolilor si daunatorilor.
II. CULTIVAREA USTUROIULUI
- Particularitati botanice si biologice ale usturoiului;
- Componeneta chimico-energetica;
- Pretentiile usturoiului in ceea ce priveste factorii de mediu;
- Pregatirea terenului pentru cultivarea de usturoi;
- Cultivarea usturoiului uscat de toamna prin catei;
- Cultivarea usturoiului uscat de toamna prin bulbi;
- Cultivarea usturoiului de primavara prin catei;
- Cultura usturoiului pentru stufat;
- Soiuri de usturoi;
- Combaterea bolilor si daunatorilor.
III. CULTIVAREA PRAZULUI
- Particularitati botanice si biologice ale prazului;
- Componeneta chimico-energetica;
- Pretentiile prazului in ceea ce priveste factorii de mediu;
- Infiintarea culturii de praz;
- Soiuri de praz;
- Combaterea bolilor si daunatorilor.