Descriere - Ce stim despre parintii nostri
Ce stim despre parinti este una dintre cele mai sincere si autointerogative carti. O carte care analizeaza relatia dintre parinti si copii, cei zece coautori ai cartii raspunzand sincer la un set de intrebari despre parinti, ca intr-un joc. Un chestionar la capatul caruia, pagina dupa pagina, cartea aceasta este o radiografie a relatiei dintre copii si parinti in zilele noastre. Un carusel de emotii care va obliga cititorul sa intre si el in joc, raspunzand, in acelasi timp cu autorii la intrebarille pe care cartea le pune.
Ce e aceasta carte? Aceasta carte e un joc, un joc al adevarului, al memoriei si al iubirii. A avut forma unui card game pe care lam jucat, fara rest, toti participantii. Am raspuns cu totii la toate intrebarile. Nu am nici o indoiala ca e o carte sincera, curajoasa, generoasa. Sint multe povesti de viata in aceasta carte. Autorii sint, totodata, si naratori, si personaje. Personajele principale sint parintii nostri, insa nu e sigur ca noi, copiii lor, sintem mereu personaje secundare.
Cine sintem noi? Noi sintem o mina si inca aproape o mina de oameni pe care hazardul, de consistenta unei subtile necesitati, ia adus impreuna in aceasta viata. Am inchiriat o pensiune la treizeci de kilometri de Bucuresti numai si numai pentru noi. Clara a venit din ClujNapoca. Silvia a venit din America. Elena, din Iasi. Iulia, din Tirgu Mures. Eu, Mia, Maria, Maia si Paul, din Bucuresti. A fost nevoie sa ne izolam de lume pentru a juca acest joc. Poate ca nu era nevoie sa ne izolam de lume pentru a juca acest joc, dar am vrut noi sa facem asta. Ma bucur ca am vrut sa facem asta, ma bucur ca am facut asta. Un weekend intreg am vorbit despre parintii nostri. A fost o bucurie sa coborim de pe ecranele laptopurilor in realitate, a fost o bucurie sa ne oglindim unii intraltii, a fost bucurie sa ne spunem povestile pe care ni leam spus. Neam simtit in siguranta unii cu altii. Am ris si am plins impreuna. Risul si plinsul nau putut fi transcrise, dar ele sint prezente printre rindurile aceste carti. -- Iulian Tanase, coordonator