Descriere - Cazanul de tuica. Tehnici de fermentatie, tehnici de distilare
Daca vrei sa produci bauturi alcolice pentru uzul personal sau chiar pentru a le comercializa, aceasta carte iti va fi de un mare folose datorita sfaturilor practice pe care le vei gasi in ea.
"Pischl” este cea mai completa si mai de succes carte despre producearea rachiului din Austria. Contine, printre altele, o descriere exhaustiva a materiilor prime, a importantei si utilizarii drojdiei de cultura pura, decrierea metodelor de filtrare si a filtrelor si o prezentare exhaustiva a instalatilor de distilare simple si cu dipozitiv de rectificare, a pieselor coloanei si a distilarii cu si fara coloana. Anexa scrisa de Peter Jager prezinta decoctul, fermentatia si distilarea rachiului din cereale.
Cuprins :
Insemnatatea acestei ocupatii … 7
Principii de baza ale distilarii … 8
Materii prime pentru distilare … 11
Componente ale fructelor si radacinilor
Standarde generale de calitate
fructele cu seminte
fructele cu sambure
Fructele de padure
Fructele salbatice
Radacinile
Vinurile si reziduurile
Estimarea productiei de alcool … 23
Cantitatea de esenta
Aparate folosite la stabilirea cantitatii de esenta
Calcularea continutului de zaharuri ale sucului de fructe
Calcularea continutului de zaharuri al decoctului
Estimarea cantitatii de alcool care se va obtine
Cuve de fermentatie si ingrijirea acestora … 32
Cuve de fermentatie
Curatarea cuvelor de fermentatie
Fermentatia alcoolica … 34
Agentii fermentatiei
Alti agenti de fermentatie
Drojdiile in natura
Procesul de fermenatatie
Produsi de fermentatie
Influenta temperaturii asupra fermentatiei
Drojdia de cultura pura si utilizarea acesteia … 42
Specii de drojdie de cultura pura
Pregatirea si utilizarea drojdiei
Tratarea cu enzime a decocturilor de fructe … 47
Ce usnt enzimele ( numite si biocatalizatori)?
Adaugarea enzimelor
Acidularea … 50
Valoarea pH-ului
Stabilirae pH-ului
Tratamentul cu acid
Saruri nutritive pentru drojdie … 54
Amilazele … 55
Alti aditivi … 56
Prepararea decoctului … 57
Aditivi pentru decoct
Tocatoarele de fructe
Alegerea fructelor si metoda de lucru
Apa
Umplerea cuvei de fermentatie
Durata fermentatiei
Probleme la fermentatie
Dupa fermentatie
Momentul propice distilarii
Instaltii de distilare (alambicuri) … 74
Material
Tipuri de instalatii de distilare
Mod de lucru
Curatarea instalatiilor de distilare
Distilarea decoctului …in instalatie simpla … 94
Componentele decoctului la distilare
Principii de baza ale distilarii
Prima si a doua apa (rachiu brut si rachiu rafinat)
Vase pentru depozitare
Defecte ale distilatelor … 111
Otetirea
Defectele gustului
Acroleina
Stabilirea continutului de alcool … 114
Alcoolmetrul
Randamentul productiei de alcool
Aducerea la taira de consum … 120
Calitatea apei
Calcularea cantitatii de apa
Adaugarea apei
Filtrarea … 125
Instalatii de filtrare
Turnarea in sticle si depozitarea … 130
turnarea in sticle
Depozitarea distilatelor gata de consumat
Etichetarea si comercializarea … 132
Prezentare
Traditia rachiului … 134
Specialitati … 135
Rachiu de ienupere in amestec de fructe
Rachiu de Imperatoria struthium in amestec de fructe
Rachiu de ghintura in amestec de fructe
Rachiu de pere Williams (Wiliamsbrand)
Rachiu de soc
Rachiu de scoruse
Rachiu de gutui
Rachiu de caise
Distilarea pe scurt … 151
Termeni de specialitate … 152
Cele 10 porunci pentru producerea unui rachiu de calitate … 154
Anexa. Producerea de rachiuri din materii prime care contin amidon, in distilerii artizanale de cereale … 155
Anul aparitiei: 2009
Format: 13x20
Nr. pagini: 173