Descriere - Cavalerul resemnarii
Traducere de Ileana Cantuniari
Postfata de Monica Nedelcu
"Am fost sfatuit sa scriu o carte pentru a explica si a justifica anumite articole publicate in Romania acum douazeci si cinci de ani si care au starnit acea penibila campanie de presa. Nu am facut-o, caci nu am nimic de explicat si nimic de justificat. Eu sunt cartile mele. Restul este literatura.”
Vintila HORIA
"Romanul Cavalerul resemnarii se inscrie in cadrul uneia dintre tendintele cele mai interesante si innoitoare ale prozei secolului al XX-lea, tendinta marcata de o serie de romane (Kafka, Musil, Broch, Joyce sau Mann) in care se suprapun interogatia existentiala si aceea sociala sau istorica. In centrul romanului sta constiinta personajului, transformata intr-o perspectiva din care romancierul studiaza realitatea pe care vrea sa o prezinte.”
Monica NEDELCU
Universitatea Complutense – Madrid
"De-a lungul romanului, padurea valaha, reduta a libertatii si spatiu al suferintei, se transforma intr-un simbol al razvratirii, al nadejdii si al innoirii. "Padurea voastra este acum singura nadejde a celor inrobiti, stiati asta?", il intreaba calugarul Joaquin Cordero pe Radu-Negru, in momentul in care
ii reda libertatea cu riscul propriei sale vieti.”
Monica NEDELCU
Universitatea Complutense – Madrid
"O atrase usor catre el. Ea ii cauta gura cu o violenta deznadajduita, aproape copilaroasa, care-l cufunda din nou in trecut. Ca si el, ea era alcatuita din amintiri, doar amintiri, si asta era nimica toata in fata singuratatii nesfarsite care-i astepta.
Il intreba, cateva ceasuri mai tarziu, atatand focul aproape stins:
– De ce ne-am nascut aici?
Dadu din umeri si isi aminti de Batran, care isi pusese probabil aceeasi intrebare, in noaptea aceea pe colina, inainte de a-si inalta ochii spre cer si de a scoate acel tipat de neputinta care ii sfasiase sufletul.”
Fragment din roman