Descriere - Cartea vietii
Deunazi, un baiat ma intreba ce trebuie sa faci cand iti vine un musafir neplacut. Ca sa arati bucurie pentru venirea lui, ar fi o minciuna si o prefacatorie. Pe de alta parte insa, nici nu poti sa strigi:
- Pentru numele lui Dumnezeu, iar te abatusi pe aici! Nu scapa omul niciodata de tine. Ar fi trebuit sa bagi de seama de mult ca nu te pot suferi. Am dat baiatului urmatorul raspuns:
De buna seama ca nu trebuie sa fatarnicesti o placere pe care n-o simti. Daca te gandesti insa putin, ai putea intrucatva sa ajungi sa privesti ca ceva imbucurator si vizita unui om neplacut si atunci nu mai ai nevoie sa te constrangi sa-ti iei o mutra prietenoasa. Eu zic asa: ia gandeste-te odata ce soarta trista este sa fii "un om neplacut", adica sa ai insusiri care sunt nesuferite celorlalti oameni. Cine a vazut pe altii ca se bucura la apropierea lui ar trebui de asemenea, sa se intrebe: Ce-ar fi daca toti ar lua-o la picior cand m-as arata? Un astfel de gand e ca un vis urat, nu-i asa? E sigur apoi ca oamenii, cand baga de seama asa ceva, se fac si mai neplacuti si mai amarati. Care poate fi din capul locului pricina firii lor asa de suparatoare? Poate o copilarie trista, lipsa unui cuib, lipsa de iubire, o ursita apriga sau dezamagiri.
Daca ne gandim la aceasta, atunci incolteste in noi mila si aproape un fel de rusine pentru norocul nostru nemeritat. Vizita cea neplacuta ni se face deodata placuta, fiindca inima ne imbie sa facem noi pentru dansul binele pe care viata l-a trecut cu vederea si sa cautam daca sub invelisul cel suparator nu se gaseste inca un sambure nobil. A primi vizite placute este negresit mult mai bine, dar tocmai aceasta ar trebui sa ne indemne sa ne punem odata la incercare puterea si in lucrurile neplacute, sa ne dam osteneala sa ne biruim pornirile si toanele si sa ne punem in serviciul iubirii. Aceasta are sa ne prinda bine pentru toata viata. Caci omul nu e niciodata in stare sa-si aleaga pe cei din jurul sau numai dupa gustul lui, ci pana si prietenii cei mai de aproape si mai de incredere au adesea trasaturi care cer de la noi rabdare si stapanire de fine.
Ma credeti acum ca nu mai e nevoie sa te silesti spre a intampina cu un aer cinstit, prietenos pe un musafir?