Descriere - Cartea raspunsurilor
Nu numai teologilor li s-a reprosat ca dau raspunsuri fara sa cunoasca adevaratele probleme ale oamenilor. Insa ei sunt acuzati destul de des ca dau raspunsuri la ceva ce nu mai intereseaza pe nimeni. Dusa la extrem, o atare acuza este exprimata ca reactie la sloganul crestinilor evanghelici, conform carora Isus este raspunsul la toate intrebarile: "Isus este raspunsul. Dar care era intrebarea?”
Cine primeste mereu raspunsuri la intrebari pe care nu le-a pus, acela va inceta curand sa mai asculte. Insa cine pune intrebari juste poate descoperi raspunsuri care sa-l ajute sa mearga inainte. Intr-o discutie, se intampla adesea ca cine pune intrebari mai bune duce inainte conversatia si contribuie mai mult decat toti la solutia unei probleme. Si invers, nu doar politicienilor li se reproseaza ca dau raspunsuri fara sa fi ascultat ce-i intereseaza pe oameni cu adevarat.
Raspunsul depinde intotdeauna de intrebare, si la inceputul oricarui gand se afla dorinta de a sti, curiozitatea, se afla intrebarile. Filosofii considera ca in aceasta consta practica maieuticii de a descoperi adevarul. Socrate, de exemplu, practica filosofia continuand sa intrebe ce vor cu adevarat oamenii, ce gandesc si ce asteapta de la propria viata. Si in timpul nostru, Martin Heidegger a definit toata existenta umana plecand de la acest impuls: existenta umana poate – si trebuie – sa intrebe. Centrala pentru filosof este intrebarea asupra sensului existentei ca atare. Omul trebuie sa-si puna aceasta intrebare asupra sensului existentei. Numai dupa aceea poate sa puna si intrebari cu privire la sensul fiecarui lucru, sensul existentei, cum spune Heidegger. Teologul Karl Rahner si-a asumat punctul de vedere al maestrului sau Heidegger, care formuleaza astfel: "Omul este nevoit sa intrebe”. Antropologia filosofica vede pozitia particulara a omului tocmai in faptul ca este o fiinta care intreaba si ca tot ceea ce el intalneste ii apare intr-un prim moment ca dubiu.
Nu numai marii ganditori, din Antichitate pana in prezent, isi pun intrebari cu privire la sensul oricarui lucru. Fiecare persoana reflexiva si le pune mereu, pana astazi: "Cine suntem? De unde venim? Unde mergem? La ce sa ne asteptam? Ce lucruri ni se vor intampla?” Toate aceste intrebari ne pun intr-o relatie: cu noi insine, cu altii, cu Dumnezeu. Si numai atunci cand cautam un raspuns la aceste intrebari, inaintea noastra se vor contura intr-un mod nou aceste relatii si sensul care se desprinde din ele.
Intrebarile de care ma ocup in aceasta carte nu sunt inventate. Daca tin o conferinta, ofer mereu posibilitatea unei discutii. Uneori sunt puse putine intrebari, dar alteori intrebarile sunt multe si importante. Atunci imi dau seama ce-i preocupa pe oameni. Unele intrebari sunt repetate. Adeseori in mod direct, alteori se ascund chiar in spatele problemelor aparent complet diferite. Sunt intrebari ale oamenilor cu totul normali, si totusi este vorba despre intrebari fundamentale, (intrebari regesti), care privesc toate temele principale ale vietii. Este vorba despre intrebari la care nicio stiinta, oricat de specializata ar fi, nu poate sa ofere un raspuns sigur in interiorul propriului spatiu de competenta. Dincolo de aceasta, intrebarile vin din toate partile, nu ne dau liniste. Intrebarile sunt puse de persoane tinere, de persoane aflate in diverse situatii de viata. De aceea, sper, cu raspunsurile continute in aceasta carte, sa venim in intampinarea intrebarilor celui mai mare numar de cititori si cititoare.
Dat fiind ca nu este vorba despre intrebari notionale si nici macar de raspunsuri verificabile din punct de vedere obiectiv, raspunsul meu este intotdeauna subiectiv, plecand de la experienta de viata. Si, desigur, il ofer pe fondul teologiei pe care eu insumi am studiat-o. Dar, in acelasi timp, caut mereu sa-mi dau un raspuns satisfacator mie insumi, un raspuns pe care eu insumi il inteleg si pentru care imi pot asuma raspunderea inaintea mea, a ratiunii si a credintei mele.
Intrebarile cu care ma confrunt in aceasta carte ma pun pe ganduri. Nu cunosc raspunsurile dinainte, dar, cautand sa ma confrunt cu ele si sa raspund, sunt provocat la randul meu sa reflectez. Si uneori pot experimenta multumirea ca inauntrul meu se nasc raspunsuri pe care nu le cunosteam inainte si care, deci, sunt scoase la lumina de cei care-mi pun intrebarile.
In noua editie, am adaugat si alte intrebari care mi-au fost puse deseori in ultima perioada. Problemele ridicate reflecta de fiecare data tocmai situatia in care se afla oamenii si cu care se confrunta. Au existat mai ales trei situatii in care se aflau oamenii.
Una dintre acestea a fost discutia din societate, mult controversata, despre schimbarile care deseori au evoluat razant, despre noile posibilitati tehnice, despre noile mijloace de comunicare sociala sau despre inteligenta artificiala, si, legat de acestea, despre provocarile care ne afecteaza viata de toate zilele si care-i nelinistesc pe multi.
Apoi, pentru multi Biserica insasi a devenit discutabila, pe de o parte, din cauza disputei legate de abuzuri, pe de alta parte, din cauza iesirilor crescande din Biserica. Ce mai are Biserica de spus astazi oamenilor, ce trebuie sa reinnoiasca si ce semnificatie mai are, intr-un timp cand multele traditii sunt puse sub semnul intrebarii si cand insusi rolul religiilor in ansamblul lor este reevaluat?
Si, in cele din urma, criza legata de virusul Corona, care a dus la multe intrebari ce ii apasa pe oameni: Cum trebuie sa intelegem aceasta criza? Cum trebuie sa avem incredere in viitor daca totul apare atat de nesigur? Cum putem iesi cu bine din aceasta criza? Isi va urma totul cursul obisnuit sau putem spera intr-o schimbare a convietuirii noastre?
Raspunsurile pe care le dau la intrebarile din aceasta carte ar putea sa te stimuleze si pe tine, draga cititor/cititoare sa reflectezi si sa cauti tu insuti raspunsuri la intrebarile cele mai profunde pe care ti le pui. E posibil ca intrebarile si raspunsurile din aceasta carte sa trezeasca in tine alte intrebari. Poate ca tocmai acestea devin intrebari centrale pentru tine, de al caror raspuns depinde reusita ta in viata. Sa ai incredere in intrebarile care se nasc in tine. Incearca, plecand de la intrebarile puse in carte, sa iti raspunzi tu insuti, avand incredere ca Duhul Sfant lucreaza in tine si iti sugereaza ceea ce poate sa aduca pacea la intrebarile si dubiile tale.
Anselm Grün
Numar pagini: 310
Format: 14x20
Anul aparitiei:2021