Descriere - Cartea junglei: Editie completa
[AUTORI_CLASICI]
Printre cele mai frumoase amintiri ale unui copil sunt momentele de seara in care unul dintre parinti, sau un bunic, sau un frate ori o sora mai mare ii citeste dintr-o carte mare de povesti, cu ilustratii. Acum, tu te afli la varsta la care poti citi singur si te felicit. Ma bucur de fiecare data cand deschizi o carte, pentru ca iata ce ai de castigat:
• iti dezvolti vocabularul si imaginatia;
• te poti concentra mai bine
si poti intelege diverse mesaje;
• te poti refugia in lumea personajelor si iti poti crea propriile aventuri.
Cele sapte povestiri din aceasta carte poarta cititorul in lumea fascinanta a animalelor si a povestilor lor de viata, oamenii fiind mai degraba figuranti. Exceptie fac primele trei povesti in care Mowgli, puiul de om crescut de lupi, este in centrul actiunii. Maiestria cu care Kipling reda parerile, emotiile si trairile animalelor cucereste de la primele pagini. Deschide aceasta lume pentru a-i cunoaste pe prietenii si pe dusmanii lui Mowgli, pe micuta mangusta neinfricata, pe foca alba curajoasa si pe elefantii al caror dans nocturn este ascuns privirii oamenilor.
Despre autor:
Rudyard Kipling, poet si prozator britanic, s-a nascut pe 30 decembrie 1865, la
Mumbai/Bombay, India Britanica. Pana la varsta de sase ani, a locuit cu sora si parintii sai in India, iar urmatorii sase ani i-a petrecut in Anglia, alaturi de sora
sa si sub ingrijirea unei matusi din partea mamei.
In 1881, Kipling s-a intors in India si a inceput sa lucreze ca redactor pentru un
ziar local. In aceeasi perioada incep sa-i apara primele poezii.
Dupa ce a facut o calatorie lunga spre Anglia, ocolind prin tari din Orient si traversand Statele Unite, in 1889 s-a stabilit la Londra si, in scurt timp, a devenit unul dintre cei mai importanti scriitori ai Regatului Unit.
In 1892 s-a casatorit cu Carrie Balestier. Pana in 1896, Kipling si sotia sa au locuit in SUA si, in aceasta perioada, a publicat Cartea junglei (1894) si A doua carte a junglei (1895).
Intors in Anglia impreuna cu sotia, Kipling continua sa scrie (Capitani curajosi, Povestiri pentru copiii mici, romanele Kim si Stalky & Co. si poezii.
In 1907 este rasplatit cu Premiul Nobel pentru Literatura. Juriul Nobel a motivat acordarea acestui premiu lui Kipling astfel: "...pentru puterea de observatie, originalitatea imaginatiei, virilitatea ideilor si remarcabilul talent narativ care caracterizeaza creatia acestui autor de reputatie mondiala” (sursa: Laureatii Premiului Nobel pentru Literatura – Almanah Contemporanul, 1983, pag. 57).
La 70 de ani, in 1936, scriitorul a murit, iar, dupa moartea sotiei sale, casa lor a fost incredintata de singurul lor copil Fundatiei "National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty”. Astazi, casa este muzeu.