Descriere - Cartea de povesti a unui economist (Eseuri despre consecintele noilor ipoteze in teoria economica)
Cartea de povesti a unui economist de George Akerlof este a sasea carte din Co-Lectia de economie.
Teoria economica traditionala s-a sprijinit pe un set tacit si clasic de ipoteze de lucru care au modelat felul in care scriu economistii si felul cum justifica ei modelele economice. Pe de alta parte, aceste ipoteze au dobandit caracter autonom, punandu-si amprenta si asupra felului in care economistii gandesc despre lume. Treptat, teoriile au fost puse pe primul loc si, in loc sa fie tratate ca termen de comparatie pentru lumea reala, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie si la judecarea ei in scheme.
Eseurile din Cartea de povesti a unui economist sunt cu totul noi, prin forma si continut, pentru ca incalca tabuurile discursului si teoriei economice si vin cu ipoteze noi de lucru.
Toate cele opt eseuri incluse in acest volum, opt probe de putere de convingere si viziune, sunt o piatra pusa la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof "psiho-socio-antropo-economie”. Publicata in 1984, Cartea de povesti a unui economist cuprinde si celebrul studiu "Piata de tepe”, dar si studii despre contractul de munca inteles ca schimb de cadouri, despre somaj, despre economia castelor sau despre asa-numitele filtre de loialitate.
O colectie de articole de la unul din cei mai inovatori si originali economisti ai timpului nostru, o carte de economie pe care n-o poti lasa din mana. Multe lucruri noi din economia de azi au fost facute posibile sau inspirate de Akerlof.
Michael Curme, Business Week / Miami University
Aceste eseuri arata cat de multe lucruri bune rezulta din combinarea analizei economice cu deschiderea catre faptele elementare ale vietii sociale. Multi predica acest ideal. George Akerlof este unul dintre putinii care il traiesc cu adevarat, cu rezultate de-a dreptul fascinante.
Robert M. Solow, Massachusetts Institute of Technology
Cuprins
Dincolo de povestea cu tepele de Crenguta Nicolae
Multumiri
1. Introducere
2. Piata de "tepe": incertitudinea calitatii si mecanismul pietei
3. Economia de casta, economia luptei pentru existenta si alte povesti triste
4. Economia "etichetarii" asa cum este aplicata impozitului optim pe venit, programelor de asistenta sociala si planificarii personalului
5. O teorie a conventiilor sociale, somajul putand fi una dintre consecinte
6. Locurile de munca: similitudini cu amplasamentele pentru baraje
7. Consecintele economice ale disonantei cognitive - impreuna cu William T. Dickens
8. Contractele de munca, un schimb partial de cadouri
9. Filtrele de loialitate
Traducator: Monica Sibinescu
Format: 14.5 x 20.5 cm
Nr.pagini: 256
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe Link-ul de mai jos: