Descriere - Cartea curajului si a candorii. Ce afli despre viata din indraznelile bunicului Radu si din caietul secret al bunicii Ana
O noutate ca formula narativa, Cartea curajului si a candorii este un studiu de microistorie, o lucrare de nonfictiune pe care autorii au scris-o cu gandul la bunici. E o aventura a descoperirii istoriilor de familie, o calatorie palpitanta prin arhive, uneori grea si impovaratoare, dar de cele mai multe ori lina, entuziasmanta si in final eliberatoare. Povestea Anei si a lui Radu Mihail ne spune multe din istoria ultimului secol, veti calatori prin scolile interbelice, prin lumea plina de insemnatate a educatiei militare, prin experienta-limita a razboiului, prin straduinta zilnica din viata de familie, prin incordarea sufleteasca a oamenilor in fata absurdului, prin alegerile hotaratoare care te prabusesc social, dar iti salveaza sufletul.
Ana Iorga si Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea contine peste 300 de fotografii inedite, date din documentele pastrate in familie, din corespondenta, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelica, din lucrari publicate, jurnale de razboi, arhivele publice si dosarele Securitatii. Tabloul unei epoci se rafineaza prin destinele individuale si prin istoriile personale. Iar cautarea lor este o calatorie care nu se sfarseste niciodata. Cine o incepe stie ca efortul merita din plin.
Ana Iorga si Filip-Lucian Iorga:
Cartea curajului si a candorii este o poveste de iubire si de supravietuire. Este povestea lui Radu C. Mihail, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar neinfricat pe frontul celui de-al Doilea Razboi Mondial si viitor colonel a carui insolenta i-a infuriat teribil pe comunisti, si a frumoasei Ana Vasilescu, educatoare in perioada interbelica, Miss Ciuc in 1930 si, din cate se stie si avem toata indreptatirea sa credem, ravnitoare sa devina o buna mama de familie. Poftiti in lumea de acum 100 de ani, in care ei doi se pregateau pentru viata si, credeti-ne pe cuvant, o faceau cu mare entuziasm, pentru ca aveau toate motivele sa fie increzatori. Cand Radu Mihail isi incepea cariera de ofiter si absolvea scoala militara dupa scoala militara, Ana Vasilescu invata sa devina o buna maitresse de maison, adica un soi de stapana a casei, coordonatoare a personalului de serviciu si executanta ea insasi a treburilor domestice. Iar invatatura asta nu insemna deloc biletul de intrare triumfala intr-o viata anosta de gospodina, cum ne-am putea inchipui azi, ci dobandirea unui arsenal zdravan de cunostinte practice, vrednicie, tact si seninatate in rezolvarea treburilor zilnice. Un arsenal nepretuit de trucuri si retete pe care le veti putea folosi din plin.
Cum arata lumea duios imperfecta a bunei randuieli veti afla din povestea lor, din albumul de familie si din caietul secret al Anei Vasilescu, in care se gasesc multe delicii pentru vremurile de azi. Cum se clatina lumea asezata a Anei si a lui Radu in al Doilea Razboi Mondial veti afla din scrisori si din fotografii. Priviti-le in voie, fotografiile spun multe. Cum se zguduie lumea lor din temelii dupa razboi aflati din memoriile lui Radu Mihail si din dosarul lui de urmarire de la Securitate. Cititi fara sa va-ntristati, poate ca n-a fost tocmai norocos, dar a avut izbanzile lui. Ce ramane intreg si neatins din acea lume, ca si cum raul a trecut in graba si a uitat sa distruga, asta veti intelege singuri si are sa va fie de folos mereu. Cu grija, e mai fragil decat cescutele din portelan si mai diafan decat o boare. Ah, ati simtit, nu-i asa?