Paseste in tihna pe aleea dintre prunii si ciresii infloriti,
pe langa felinarele de piatra, spre magia salii de ceai,
unde te asteapta o experienta cu adevarat unica...
De la o maniera idealizata de a-l consuma pana la un adevarat cult si o veritabila arta de a trai, cu profunde implicatii spirituale, ceaiul reprezinta mai mult decat o marca a culturii japoneze. Kakuzo Okakura, acest connoisseur privilegiat de vasta lui experienta de viata atat in Orient, cat si in Occident, te ghideaza cu gratie si fermitate prin istoria si sinuozitatile unei practici fermecatoare si pilduitoare pentru orice epoca: ceremonia japoneza a ceaiului.
Plina de rafinament si intelepciune, ceremonia ceaiului propune de fapt un stil de viata, inspirat de traditiile taoista si Zen, si mobilizeaza resursele creatoare ale celor mai talentati maestri ai ceaiului pentru a oferi o veritabila initiere spirituala. Aceasta practica, devenita filosofie si arta, ni se prezinta si azi cu aceeasi forta sugestiva si acelasi farmec artistic, indreptandu-ne sufletul catre contemplarea maretiei si frumusetii vietii.
"Filosofia ceaiului nu este un simplu estetism in acceptiunea obisnuita a termenului, intrucat ea exprima, alaturi de etica si religie, intregul nostru punct de vedere despre om si natura. Are de-a face si cu igiena – pentru ca impune curatenia. Are de-a face si cu economia – pentru ca manifesta confortul inerent simplitatii, prin comparatie cu ceea ce este complex si costisitor.
?ine si de geometria morala – in masura in care ne defineste modul in care resimtim proportiile Universului.
Ceaiul reprezinta si adevaratul spirit al democratiei orientale prin faptul ca isi face toti votantii sa fie aristocrati in gusturi." Kakuzo Okakura
DESPRE AUTOR
Profesor si critic de arta japonez, Kakuzo Okakura (sau Okakura Kakuzo) a pledat intreaga lui viata pentru cunoasterea si receptarea directe ale culturii si artei japoneze. De asemenea, el a militat pentru pastrarea caracterului national si evitarea occidentalizarii, infiintand mai multe institutii pentru studierea artei si culturii japoneze, atat in tara de origine, cat si in Occident.
Numeroasele calatorii in lume i-au permis sa aiba o privire mai ampla asupra diferentelor dintre culturi si sa initieze dialoguri fertile intre ele. Minunata lucrare Cartea ceaiului face si ea parte din acest demers si a devenit una dintre cele mai faimoase si citite carti despre arta, cultura si spiritualitatea japoneze.