Descriere - Carte de cultura generala si de popularizare a principiilor de pastrare a sanatatii
Prin monografia prezentata, Dr. Radu Gheorghe, medic primar de boli interne, ne apare ca un medic autentic, de mare tinuta stiintifica si profesionala, caruia nimic nu ii este strain din ceea ce inseamna alimentul ca atare si alimentatia stiintifica a omului sanatos si bolnav, asistenta si terapeutica adecvata cu suferinta individului bolnav, analizand critic mediului, calitatea igienei intime si alimentatiei si, nu in ultimul rand, cercetarea stiintifica, cheia de bolta a progresului medicinei.
In prima parte a lucrarii, autorul ne prezinta problematica generala a alimentelor si a alimentatiei individului sanatos si bolnav.Dupa problemele de igiena individuala si prezentarea apei si electrolitilor, urmeaza grupele de alimente mentionate in tratatele de dietetica si legislatia sanitara: carnea si derivatele din carne, laptele si derivatele din lapte, ouale, grasimile alimentare, animale si vegetale, cerealele si derivatele din cereale, legumele, fructele, produsele zaharoase, bauturile si condimentele. Prezentarea acestor grupe de alimente este facuta cu discernamant, in raport cu importanta lor diferentiata, cu modul cel mai indicat in pregatirea alimentelor destinate copiilor, adultilor si batranilor sanatosi si bolnavi.
In problemele de dietetica, autorul, care s-a nascut in mediul rural, a trait si a profesat ca medic de circumscriptie si de medicina de familie, cu cunostintei variate si pretinente, cercetate cu ochiul critic al mediului, cunoaste diverse retete si "leacuri babesti" experimentate si cu rezultate indubitabile.