Descriere - Canta Ardealul si Banatul. Doine
Emil Gavris a strans in acest volum sugestiv intitulat ,,Canta Ardealul si Banatul" cantecele pe care le-a cantat si cu care a bucurat pe cei care l-au ascultat timp de aproape o jumatate de secol. Sunt cantece populare in sensul cel mai larg al cuvantului. Cantece pe care le-au cantat intelectualii din Ardeal si Banat la reuniuni familiale, la intalnirile dintre prietenii din aceleasi locuri sau de aceeasi profesie cand cu o nota de nostalgie voiau sa-si aminteasca de "acasa". Aceste cantece erau cantate si la anumite evenimente comunitare si la petrecerile studentesti.
Stratul cel mai vechi al volumului il formeaza cantecele cu care Emil Gavris a plecat din casa parinteasca a invatatorului din Chelinta maramureseana. Acestora li s-au adaugat apoi cele pe care le-a cantat cu colegii de la liceul ,,Mihai Eminescu" din Satu Mare si cele cantate in timpul anilor sai de student in drept. Si fara indoiala si unele pe care in acesti ani dintai le-a invatat de la profesorul lui de muzica, Adrian Demian, la Conservatorul, Vasile Lucaciu" tot la Satu Mare.
Pornind de la aceste temeli, repertoriul lui Emil Gavris s-a imbogatit mere cand in viata culturala el s-a impus ca un solist de seama cantand la Radio, in programele de Televiziune sau la concertele de muzica populara si la festivalurile folclorice din randul manifestarilor artistice ale culturii de masa. Si nu mai putin, prin activitatea sa solistica de la Orchestra Barbu Lautara, ansamblul Perinita, ansamblul Brauletul din Constanta, Doina Argesuli, orchestra de muzica popular a Filarmonicii din Arad si Ansamblul Rapsodia Romana.