Descriere - Cand te lovesc
Scrisa pe tonul unei femei nedreptatite, care s-a saturat de rolul de sotie abuzata si cauta sa-si recastige statutul de scriitoare emerita, Cand te lovesc este o carte ce ar putea fi incadrata la definitia curajului.
O prezentare zguduitoare a vietii conjugale traditionale din India zilelor noastre, Cand te lovesc sau Portret al scriitoarei ca tanara sotie spune povestea unei femei pentru care casatoria – vazuta prin ochii ei ca un contract al dragostei – se transforma intr-un contract al posesiunii in ochii barbatului de langa ea. Sedusa prin discutii pe teme politice – si poetice – tanara sotie, indragostita pana peste cap de sotul ei, profesor universitar cu convingeri comuniste radicale si traditionalist pana in panzele albe, intelege la foarte scurt timp de la casatorie ca acesta nu s-ar da in laturi de la nimic pentru a o reduce la versiunea lui de femeie ideala: casnica, fara viata sociala, fara viata academica, fara libertatea de a-si scrie articolele, intotdeauna sub cuvantul si principiile lui, niciodata in afara razei lui vizuale, de unde n-ar mai putea sa-i ordone cum sa se imbrace, cum sa (nu) se machieze, cum sa se poarte.
Printr-un discurs feminist rascolitor, Cand te lovesc vorbeste despre metamorfoza dragostei cand increderea si respectul unei vieti conjugale sunt gatuite de teama si violenta in toate formele ei.
"Volumul semnat de Meena Kandasamy e despre condamnarea la viata, despre o frica pe care personajul cu greu poate sa o exprime si pe care reuseste in cele din urma sa o faca sub forma unor epistole adresate unor barbati imaginari. Insa nici acestea nu rezista, sint condamnate, la fel ca si femeia, la disparitie rapida, la stergere, la disolutie prin depersonalizare lenta si tortura. In cartea asta se moare aproape cu fiecare pagina. O incursiune extrem de dureroasa in viata unui cuplu indian, in care, in afara rigorilor clasice, intervine pasiunea, obsesia mai corect spus, a sotului pentru comunism. Combinatia fatala conduce la abrutizare totala si la dorinta de a anihila orice pare ca nu se incadreaza in optica aceasta grotesca.” Carturesti pentru Observator cultural
"Feroce si imposibil de uitat.” Culturefly
"Scriitura insufletita, patrunzatoare si explicita a Meenei Kandasamy transforma Cand te lovesc intr-un triumf.” The Guardian
"Romanul acesta ne spune ca atata timp cat societatea nu le asculta pe femei, nicio femeie nu va fi cu adevarat in siguranta.” Kirkus Reviews
"Sondarea minutioasa pe care Kandasamy o face in cele mai subtile forme ale abuzului si in urmarile sale e un semnal de alarma prin care ne indeamna sa le credem si sa le sprijinim pe femei.” Booklist
"Irezistibil si mistuitor.” The New York Times Book Review
"Cand te lovesc este un roman taios si arzator, pe care n-o sa-ti fie atat de usor sa-l uiti.” Fore Word Reviews
"Citeste aceasta carte ca pe un lung poem in proza, ca pe un imn feminist, ca pe un experiment cu viata. Dar citeste-o orice-ar fi.” The Daily O
"Am invatat ca ceea ce este lasat nespus vorbeste mai tare decat orice este exprimat in cuvinte. Textura romanului sugereaza si teoretizeaza violenta, dar nu o dezvaluie niciodata. Imi amintesc ca mi-am notat la un moment dat in jurnal: cum am de gand sa scriu acest roman, cum as putea sa scriu despre viol si despre violenta? Cred ca o parte din scopul unor asemena orori este de a pedepsi, dar si de a dezonora femeia. Asa ca mi-am notat: voi scrie intr-un mod prin care sa nu dezonorez. Voi scrie in acelasi mod in care am trait aceasta experienta: purtandu-ma cu o infinita gratie. De aceea cititorul este ferit de toate ororile, chiar daca violenta ramane in fundal.” - Meena Kandasamy
Cateva citate care te-ar putea interesa:
"Speranta e vocea binevoitoare din capul meu care ma impiedica sa plec. Speranta e tradatoarea care ma tine legata de casnicia asta. Speranta ca maine lucrurile se vor schimba in bine. Speranta ca el va renunta in cele din urma la violenta. Speranta – conform cliseului – e ultima care moare. Cateodata imi doresc sa fi murit prima, sa ma fi parasit fara nici un bilet de adio sau o ultima imbratisare, fortandu-ma sa actionez."
"Casatoria nu e in capul listei cu lucruri pe care le vreau de la viata. Nu acolo se termina lumea, nu asta e apogeul dragostei."
"Violenta nu e vizibila. Nu sta scrisa pe fata mea – bineinteles ca are grija sa-mi loveasca doar corpul cu pumnii. Atata timp cat o femeie nu poate vorbi, atata timp cat cei cu care vorbeste nu asculta, violenta nu are sfarsit."
"Da-mi voie sa-ti spun ceva care contrazice intelepciunea populara. Dragostea nu e oarba; doar se uita in locul gresit."
"Cateodata rusinea nu sunt bataile, nici violul. Rusinea inseamna sa fii supusa la judecata."
"Imi dau seama ca asta e blestemul statutului de victima, sa te simti obligat sa-i acorzi abuzatorului tau o nuanta adecvata de bunatate."
"Imi reamintesc de notiunea fundamentala care rezuma ce inseamna sa fii scriitor. Scriitorul e cel care controleaza naratiunea."