Descriere - Cand s-a apucat Ida de nazbatii
Emil si Ida, frate si sora, mereu impreuna (nazbatiile ies mai bine in doi)
Ida este o fetita dintr-un sat, Lonneberga, din Suedia de demult. Fratele ei mai mare, Emil, este un nazdravan cum nu s-a mai pomenit, iar nazbatiile sale l-au facut vestit in sat si prin imprejurimi. Nu e de mirare ca micuta Ida vrea sa-i calce pe urme.
Dar cum se fac nazbatiile? Idei nu ii e usor, caci "nazbatiile nu se nascocesc", zice Emil, ci doar se intampla si gata. Dar, ca frate mai mare si mai priceput ce este, pe Emil nu-l lasa inima sa nu-i dea surioarei o mana de ajutor. Asa ca poznele se tin lant.
Inspirate dintr-un univers rural acum disparut, povestile cu Emil si Ida alcatuiesc una dintre cele mai iubite serii create de Astrid Lindgren si ne trimit cu gandul la lumea lui Tom Sawyer sau cea a lui Nica din "Amintirile" lui Creanga - lumi calde, fericite si eterne ale copilariei.
Ida nu putea pricepe de ce ei nu-i ieseau deloc nazbatiile, pe cand Emil facea o gramada, asa ca s-a dus sa o intrebe pe Lina, fata in casa.
Dar Lina a izbucnit in ras:
- Tu, copilita? Tu, care esti asa de cuminte? Cum sa faci tu boroboate? Astea-s doar de nasul sturlubaticilor ca Emil!
Atunci, Ida s-a dus la Alfred, randasul.
- Vreau si eu in magazie! i-a zis ea.
Alfred s-a scarpinat incurcat in crestet. Ar fi vrut sa o ajute pe Ida, dar cum? Nu era deloc usor ce voia ea.
- Da' de ce nu nascoceste Emil o nazbatioara si pentru tine? a zis el.
- Nazbatiile nu se nascocesc, a raspuns Ida. Se-ntampla si gata. Numa' mie nu.
Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscuta scriitoare suedeza de literatura pentru copii. Copilaria petrecuta la ferma parintilor, alaturi de fratele sau si de cele doua surori, dragostea cu care a fost inconjurata, aventurile copilaresti si jocurile au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru povestile si personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre carti si a fost toata viata o mare sustinatoare a lecturii in randul copiilor. "O copilarie fara carti nu este copilarie. E ca si cum ai fi izgonit din locul fermecat in care poti gasi bucuria in stare pura.” Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si au facut obiectul multor ecranizari. Dupa Fratii Grimm si Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatura pentru copii.