Descriere - Camilian Demetrescu. In apararea sacrului
Camilian Demetrescu (18 noiembrie 1924, Busteni – 6 mai 2012, Gallese, Italia), artist plastic de origine romana, una dintre cele mai proeminente personalitati ale exilului romanesc. Refugiat in Italia in 1969, participa cu operele sale de arta abstracta la expozitii din Venetia, Roma, Parma, Viterbo, Brescia, Bergamo, Paris. Criticii de arta il elogiaza situandu-l intre primii cinci creatori de arta abstracta din Peninsula.
Restaurarea in 1977 a unei biserici romanice din anul 1000 si intalnirea cu Mircea Eliade din 1979 ii determina convertirea de la abstractism la figurativ de inspiratie religioasa, convertire care ii va aduce gloria si recunoasterea universala. Creeaza seria de tapiserii "Hierofanii – Simboluri paralele” si proiectele programatice: "Pentru a infrange balaurul”, "Dragonul si utopia”, "Drumul crucii atomice”, "Imposibilul paradis”.
In 1990 i se confera la Roma premiul international "Labirintul de argint”, premiu atribuit anterior scriitorului Jorge Luis Borges. In 1991 Fundatia "Konrad Adenauer” si Parlamentul italian ii acorda premiul international "La Pleyade”.
In august 1999, Papa Ioan Paul al II-lea binecuvanteaza la Castelul Gandolfo lucrarea dedicata Sfantului Famiano, realizata de Camilian Demetrescu.
In 2005, Vaticanul ilustreaza cu doua din tapiseriile lui Camilian Demetrescu ("Maria – Perla Cosmosului” si "Banchetul Euharistic”) invitatiile pentru ceremonia inaugurarii "Anului Euharistic”, celebrata de Papa Ioan Paul al II-lea.
La 2 ianuarie 2008, in prezenta Papei Benedict al XVI-lea, se oficiaza ceremonia de inaugurare in patrimoniul Vaticanului a "Hierofaniilor” lui Camilian Demetrescu, artistul crestin care marturisea: "…pe mine reconvertirea la ortodoxie in pamant strain m-a eliberat”.