Descriere - Bulgaras Patat pleaca de acasa pe nepusa masa
POVESTIRI PENTRU SERI LINISTITE – "BULGARAS PATAT PLEACA DE ACASA PE NEPUSA MASA”
Exista adulti care nu vor sa-si intoxice copiii cu ciulinii, nebunaticele matragune sau papusile albastre, ci incearca sa le arate micutilor ca exista lumi mai atractive decat cele ale caror conflicte se consuma pe ecrane (de orice tip/T.V. sau device), ci mult mai firesc, la doi pasi, in gradina sau chiar in spatele blocului. Din pacate, literatura autohtona, dedicata copiilor, este inca invadata de autori straini.
Cartea, ca mijloc de educatie si cultura, este fundamentala pentru dezvoltarea spiritului critic. Cunoscand indeaproape functia educativa a literaturii, profesoara Gabriela Tess a imaginat un spatiu in care a reunit naratiunea, ilustratia si fantezia: placheta cu povestiri intitulata "Bulgaras Patat pleaca de acasa pe nepusa masa”.
Autoarea scrie intr-un stil voios si simpatic, cu umor, cu o incredere tonica in capacitatea copiilor de a intra in jocul relatiei autor-cititor. Dascalita-scriitoare si-a antrenat si invataceii in acest exercitiu al fanteziei, iar unii dintre acestia au realizat ilustratiile volumului (Vlad Tudor Alexandru si Tarla Robert Alexandru). De altfel, legatura – nascuta inca din timpul activitatilor didactice – se regaseste in dedicatia din Intro ("Celor care m-au inspirat, impulsionat si ajutat, cu drag !”).
De-a lungul celor cinci povestiri, autoarea pune in pagina rasfatate trucuri tipografice si desfasoara o gama larga de giumbuslucuri, de la rimele interioare la veselele ilustratii: "Iar eu am mancat o fraga si v-am spus povestea draga. Am incalecat pe-un bat ca sa va dau un invat. M-am ascuns dupa o matraguna si v-am urat: Ziua buna!”.
Experientele cotidiene (din lumea celor care nu cuvanta: catelusi, pisicute,iepurasi, vulpi, gaste, puisori sau lupi) sau cele esential-revelatorii ale unor eroi (de poveste: zane bune sau zmei) se ingemaneaza si coexista, fara amenintarea artificialitatii, beneficiind, in aceasta carticica, de o voioasa prezentare grafica in stil vioi-realist.
Simpatice ca subiect, povestirile sunt croite in linia traditionalista, dar calde si usor ironice, intr-o proza zglobie, in care simtul umorului se joaca de-a v-ati ascunselea cu morala: "Ce ne facem, frate-meu? / Uita-te in jurul tau! De-i gasi un telefon, am ac de cojocul lor! Vom suna la Pompieri si ne-or ajuta ei.”. Desigur, naratiunile sunt duios-moralizatoare, dar deloc pe un ton didacticist.
Propozitiile scurte, alternate cu explicatii, ba chiar si cu un dictionar (vocabular), imbogatite cu detalii de miscare se aliniaza in cinci istorioare in care se formuleaza intrebari despre lume si viata, intr-o cheie accesibila si atractiva. Gabriela Tess dovedeste o prospetime in abordarea rolului literaturii pentru copii, in deplin acord cu toate obiectivele autorilor de carti pentru copii: descoperirea universului unic al fiecarei carti, identificarea cititorului cu un personaj sau gasirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor si a personalitatii cititorului, dar, inainte de toate, descoperirea lecturii ca o mare placere. Gabriela Tess dovedeste talent de povestitor, disponibilitatea pentru simtul umorului in masura sa intretina magia lecturii atat de necesara pentru a face posibila tranzitia catre alte varste.
Volumul "Bulgaras Patat pleaca de acasa pe nepusa masa” devine un delicat artificiu ludic, livresc si copilaros, in egala masura, si se inscrie – cu succes – in seria cartilor cu adresabilitate ce poate incepe cu varsta primei vacante scolare si poate ajunge pana la cea a bunicilor
Madalina Dumitrache
An aparitie: 2020
ISBN: 9786060711483
Dimensiuni: 13×20 cm
Numar pagini: 46