Descriere - Bucuria linistirii
Dintre toate nazuintele oamenilor din toate timpurile, una ocupa un loc cu totul aparte si aceasta este nazuinta spre liniste. Poate, nu intotdeauna, dar, macar asa, din cand in cand, simtim fiecare dintre noi nevoia de liniste, de pace sufleteasca. Avem nevoie sa ne linistim pentru a ne reface fortele, pentru a ne odihni mintea ca sa putem gandi mai bine, mai asezat, mai productiv. Atunci cand suntem linistiti vedem altfel lucrurile decat atunci cand suntem stresati sau suparati. Cand suntem linistiti suntem bucurosi.
Numai cel care, dintr-un motiv sau altul, si-a pierdut linistea sufleteasca stie care este cu adevarat valoarea ei. Si, odata cu pierderea linistii sufletesti afla care este valoarea lucrurilor acestora pe care le cautam incontinuu si stie cat mai valoreaza ele fara sa ai tihna de a te putea bucura de ele in liniste. Spunem aceste lucruri intr-o vreme in care oamenii cauta din ce in ce mai mult lucrurile lumii, care nu sunt rele nici ele si este bine sa ni le dorim. Dar problema este ca, din pacate, oamenii nu mai au deloc liniste pentru a se putea bucura de lucrurile pe care le dobandesc cu sudoare.
Incet, incet, oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu aceasta stare de lucruri si sa li se para chiar normal sa fie asa. Dar, nu este normal. Pentru ca toate trec si noi trecem si, la final, cand trebuie sa dam socoteala Dreptului Judecator pentru modul in care ne-am trait viata, constatam ca, de fapt, am risipit totul si nici nu ne-am bucurat, pentru ca bucuria cea adevarata este de la Dumnezeu si se desavarseste in pace sufleteasca, in liniste si tihna.
Ca sa avem parte nu doar de lucruri materiale, ci si de bunuri spirituale, cum sunt linistea si bucuria, trebuie sa ni le dorim cu adevarat. Nici Sfantul Serafim de Sarov si nici ceilalti sfinti nu au primit sau nu au dobandit de la Dumnezeu toate darurile pe care le-au avut fara sa fi avut in sufletele lor macar un gand indreptat spre dobandirea acelor daruri. Mai apoi, gandul indreptat spre dobandirea darurilor duhovnicesti i-a pregatit in asa fel incat ei sa poata primi si darul teologiei, si al cunostintei, si al vindecarii, si alte multe daruri, doar pentru ca exista in launtrul lor un organ capabil sa primeasca aceste daruri[1].
Bucuria si linistea sufleteasca despre care se vorbeste in volumul pe care il prefatam au fost doua teme mult indragite de Sfantul Serafim de Sarov. Un Sfant care s-a nevoit in mijlocul naturii, undeva in apropierea Manastirii Sarov din Rusia, fiind pilda vie de traire in post, rugaciune si priveghere, fara a neglija vreo clipa lectura Sfintelor Scripturi si a operelor Sfintilor Parinti. Aceasta vietuire l-a facut sa straluceasca, la propriu, dar, mai ales, l-a impodobit cu o intelepciune deosebita, incat mii de oameni de toate categoriile sociale veneau la dansul pentru a primi indrumare si linistire.
Ca multi dintre Sfintii pe care ii cinsteste Biserica noastra, Sfantul Serafim s-a invrednicit si de darul savarsirii minunilor. A vindecat multe boli, unele incurabile, aducand adevarata mangaiere sufleteasca si trupeasca credinciosilor care i-au trecut pragul chiliei in care se nevoia sau care l-au cautat in pustia Sarovului. Datorita curatiei sale sufletesti, Serafim traia in apropierea animalelor salbatice, care, de multe ori, se apropiau atat de mult de el incat el le hranea cu mana sa, fara sa-i fie teama de ele si fara ca ele sa-i faca vreun rau. Totodata, fiind si vazator cu duhul, Sfantul Serafim a facut unele prevestiri legate de cele ce se vor intampla dupa plecarea lui din aceasta viata, prevestiri care s-au implinit intocmai.
Datorita evlaviei credinciosilor, multe locasuri de cult au primit ca hram, ocrotitor si mijlocitor inaintea lui Dumnezeu pe Sfantul Serafim de Sarov. De asemenea, in anul 2017, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti, Patriarhul Rusiei, Kiril, a adus in dar o parte din Moastele Sfantului Serafim de Sarov, Moaste care, dupa incheierea festivitatilor, au fost daruite comunitatii ortodoxe ruse de la Biserica ,,Sfantul Nicolae\"-Tabacu din Capitala.
In anul 2014, la 12 iulie, am avut bucuria de a savarsi lucrarea de sfintire a unui astfel de locas de inchinare intr-o zona pitoreasca, sus, pe Valea Avrigului, locas care a primit ca hram Sarbatoarea Inaltarii Domnului, dar si pe Sfantul Serafim de Sarov.
Acum, la patru ani de la sfintirea bisericii de pe Valea Avrigului, care il are ca ocrotitor pe Sfantul Serafim, binecuvantam si prefatam acest volum, al parintelui protopop Vasile Gafton de la Avrig, volum inchinat tot Sfantului Serafim de Sarov si in paginile caruia ne sunt prezentate unele aspecte din viata si invatatura acestui mare Sfant al Ortodoxiei, autorul accentuand, asa cum spuneam ceva mai devreme, in mod special, importanta bucuriei si a linistii.
ISBN: 978-606-989-046-2
Nr pagini: 214
Format: 11XX20 cm
Anul aparitiei: 2018