Descriere - Bucovineni impotriva comunismului
Cazul avocatului Pantelimon Chirila
Dupa caderea comunismului in Romania, istoricii si biografii au avut posibilitatea sa cerceteze si sa scrie fara chingi ideologice, pentru a relua o formula dintr-o lucrare a noastra, despre evenimente si personaje care fusesera ocultate, falsificate sau pur si simplu interzise de regimul totalitar. Un astfel de subiect ne propune in paginile pe care le prefatam si harnicul istoric Marian Olaru, de la Institutul "Bucovina” de la Radauti, din cadrul Academiei Romane.
Apeland la documente de arhiva, inclusiv dintre cele emanate de la fosta Securitate, la resursele oferite cu generozitate de istoria orala, la presa vremii si la studii deja consacrate, autorul ne propune o biografie a lui Pantelimon Chirila. Este vorba despre un politician cu stagii in Partidul National Taranesc de la infiintarea acestuia, in anul 1926, si pana la dizolvarea lui in urma episodului Tamadau din 14 iulie 1947, putin cunoscut datorita faptului ca, pana in 1990, practic nu s-a putut vorbi sau scrie despre el.
Eroul volumului, Pantelimon Chirila, este tipul de bucovinean harnic si muncitor care si-a construit o cariera prin fortele proprii dupa Marea Unire. Nascut la 5 decembrie 1899, in numeroasa familie a invatatorului Visarion Chirila, care a avut 15 copii, in satul Tereblecea, va merge la Cernauti pentru studiile secundare, intrerupte insa de declansarea Primului Razboi Mondial. In aceste conditii, el va obtine diploma de bacalaureat abia in 1923, continuandu-si studiile la Facultatea de Drept a Universitatii din Cernauti, pe care a absolvit-o in 1926.
O pagina din istoria tragica a Romaniei contemporane, un omagiu adus unui luptator pentru democratie si o reusita pentru care autorul merita elogiul nostru.
Gheorghe Onisoru
Anul aparitiei: 2021
Numar pagini: 192
Format: 17x24