Descriere - Bogdan al II-lea si Maria-Oltea - parintii Lui Stefan cel Mare si Sfant
Personalitatea mareata a lui Stefan cel Mare si Sfant, domnia sa indelungata si glorioasa, plina de mari realizari si succese in cele mai diverse domenii de activitate, au lasat o urma adanca in intreaga istorie si cultura romaneasca. Memoria voievodului s-a perpetuat prin secole si a ramas in constiinta generatiilor drept o figura de prim rang a istoriei noastre, amintirea despre marele voievod a patruns adanc in analele de istorie, in creatiile folclorice si in arta plastica.
Lucrarea de fata face parte dintr-o serie de studii pe care le dedicam epocii lui Stefan cel Mare si Sfant. Ea are la baza atat diverse izvoare care s-au pastrat pana in prezent, cat si cercetarile efectuate in istoriografia noastra de la Grigore Ureche incoace.Studiul are patru parti.
Prima parte este consacrata lui Bogdan al II-lea si cuprinde o serie de aspecte privind originea si familia sa, conditiile urcarii in scaunul domnesc, activitatea in anii de domnie, precum si sfarsitul sau tragic.
in afara de aceasta, in compartimentul respectiv sunt abordate si alte aspecte - politica sa interna si externa, experienta sa militara, raporturile sale cu boierimea locala, precum si cele ce tin de atentia deosebita pe care a acordat-o voievodul fiului sau Stefan (viitorul Stefan cel Mare si Sfant) s.a.
A doua parte a lucrarii este dedicata mamei lui Stefan cel Mare - Maria-Oltea, compartiment in care incercam sa distingem neamul din care se tragea, sa prezentam sumar informatiile cunoscute despre rudele apropiate si despre copiii ei, mediul care a determinat apropierea si casatoria sa cu Bogdan, rolul pe care 1-a jucat in viata si in destinul fiului sau, Stefan, atat pana, cat si dupa urcarea lui in scaun.
Drept continuare a primelor doua parti se prezinta cel de-al treilea compartiment, in care sunt prezentate actiunile lui Stefan cel Mare intru invesnicirea memoriei parintilor sai.
Cea de a patra parte a lucrarii intruneste o serie de documente interne si externe din secolul al XV-lea privind ascendenta si domnia lui Bogdan al II-lea, precum si mentiuni ale parintilor sai datand din timpul domniei lui Stefan cel Mare.
In carte este si Anexa a Voievozii Tarii Moldovei de la Bogdan I pana la Stefan cel Mare si Sfant si urmasii sai.
Autori: Valentina Esanu, Andrei Esanu
Anul aparitiei: 2007
Numar pagini: 156
Format: 13x20