Descriere - Biserica si istoria. Rezistenta prin credinta, volumul I
Ca motto pentru prezentarea volumului Biserica si istoria. Vol. I. Rezistenta prin credinta, am ales citatul in limba latina al lui Marcus Tullius Cicero, din De Oratore, care tradus inseamna: "De asemenea, prin ce alta voce, decat cea a oratorului, istoria este martorul timpului, este lumina adevarului, este viata memoriei, este invatatoarea vietii, este vestitorul antichitatii, destinata nemuririi?”
Intalnim aici celebrul citat, redat deseori pentru a aminti de datoria noastra de a invata din istorie si cu ajutorul istoriei: Historia magistra vitae est!
Din pacate, putini se apleaca asupra istoriei si nu este de mirare ca astazi lipsesc reperele morale ale istoriei, in timp ce multi contemporani au pierdut "memoria” trecutului. Un profesor, chiar de istorie, le amintea studentilor sai ca, intr-adevar, istoria este invatatoarea vietii, dar ca astazi are putini "studenti” si ca sunt mai putini cei interesati sa afle adevarul din trecut. Si acest lucru este valabil despre o perioada grea prin care a trecut Romania – si in special Biserica Catolica – in timpul regimului comunist.
Desigur, avem o istorie care inca nu este pe deplin studiata si cunoscuta, dar este bogata in fapte eroice si de martiriu care trebuie sa ne aminteasca de cei ce au "mers inaintea noastra cu semnul credintei” (Liturghia catolica, Canonul Roman) si care, de multe ori, cu propria lor viata, au scris istoria, acest manual din care ar trebui sa sorbim invatatura pentru a avea un viitor mai bun, traind intr-un prezent pe care l-a zidit trecutul.
Prezentarea si interpretarea istoriei noastre bisericesti din partea unor cercetatori si istorici sunt importate si au inceput sa aduca roade, scotand la lumina adevarul istoriei, prin care suntem ajutati sa ne ancoram in trecut pentru a nu-l uita si pentru a putea transmite generatiilor viitoare un exemplu elocvent de verticalitate crestina si civica in fata persecutiilor impotriva crestinilor. In Scrisoarea catre Evrei citim: "Amintiti-va de conducatorii vostri care v-au invatat cuvantul lui Dumnezeu si, meditand implinirea vietii lor, imitati credinta lor” (Evr 13,7), adevar care nu poate fi limitat strict la "conducatori”, ci la toti eroii si martirii credintei, victime ale totalitarismului comunist.
Primul volum din trilogia Biserica si istoria, cu subtilul Rezistenta prin credinta, apare sub egida Departamentului de Cercetare Istorica "Fericitul Anton Durcovici” al Episcopiei de Iasi, al Centrului "Biserica si istoria”, de pe langa Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, si al Oficiului Diecezan pentru Cultura, Cercetare, Publicatii si Informatii al Episcopiei de Chisinau. Si daca in citatul de mai sus, Cicero era invocat ca oratorul suprem care transmite istoria corecta, in cazul de fata ii avem pe "oratorii nostri”, cercetatorii pasionatii si asidui ai Arhivelor noastre, domnul prof. dr. Danut Dobos si pr. dr. Petru Ciobanu, primul – pentru istoria suferintelor Bisericii Catolice din cele doua dieceze-surori Bucuresti si Iasi, al doilea – pentru Biserica Catolica de "dincolo de Prut”, care ne descopera cu atata pasiune fata necunoscuta a unei Biserici "vechi”, dar in acelasi timp "tinere”, prin aducerea in "prezent” a faptelor de eroism si de martiriu ale multor contemporani care au trait mult timp langa noi si in mijlocul nostru.
Parcurgand paginile cartii, apare realitatea unei marturii exceptionale de credinta ce a implicat sute de mii de femei si barbati ucisi pentru ca au apartinut Bisericii. Este un fapt evident al istoriei recente a Bisericii persecutate, care a unit si uneste crestinii din fiecare Biserica si confesiune si este transmis ca punct de referinta al memoriei lor, asa cum apare din cuvintele sfantului Papa Ioan Paul al II-lea in Scrisoarea Tertio millennio adveniente: "In secolul nostru (sec. XX) au revenit martirii, adesea necunoscuti, ?soldati necunoscuti? ai marii cauze a lui Dumnezeu. Pe cat posibil, marturiile lor nu trebuie pierdute in Biserica”. Pentru aceasta, Papa a lansat o invitatie: "Este necesar ca Bisericile locale sa faca totul pentru a nu lasa sa piara memoria celor care au suferit martiriul, adunand documentatia necesara”.
Este o lectie pe care ne-o insusim si noi: trecutul nu trebuie uitat, istoria de eroism a credinciosilor nostri din timpurile de trista amintire trebuie sa fie o adevarata "maestra a vietii”.
Felicitari si profunda recunostinta autorilor acestui volum, cu dorinta de a vedea cat mai curand si celelalte volume, care ne vor intregi "memoria” istoriei Bisericii Catolice din tara noastra. - IPS Aurel Perca. Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti
Autori: Danut Dobos, Petru Ciobanu
Numar pagini: 348
Format: 14x20
Anul aparitiei: 2021