Descriere - Biologie, manual pentru clasa a VIII-a (Violeta Copil, Ioan Darabaneanu, Dumitru Copilu)
VOUA VA ESTE ADRESAT ACEST MANUAL UN ALTFEL DE MANUAL ADOLESCENTILOR, care abia ati trecut pragul varstei marilor intrebari, framantari, vise si sperante.
Tie, elevului si elevei din clasa a VIII-a, iti oferim acest manual care iti prezinta o noua disciplina scolara al carei obiect este ecologia (gr. logos = stiinta, oikos = casa; ramura a biologiei care studiaza mediul de viata al organismelor, relatiile dintre ele, precum si locul omului in ansamblul naturii). Manualul te invita sa participi, impreuna cu colegii, la o pasionanta aventura: cunoasterea mediului care te inconjoara.
Noutatea manualului consta in orientarea sa catre practica. El este conceput ca sa te ajute sa inveti singur in ritm propriu sau in clasa impreuna cu colegii, sub indrumarea profesorului.
Manualul incearca sa te invete sa inveti:
- cum sa lucrezi cu manualul mai mult in clasa si mai putin acasa;
- cum sa dobandesti noi cunostinte, rara a memora mecanic;
- cum sa-ti formezi deprinderi de aplicare a ceea ce stii, deprinderi
care te vor ajuta in viata;
- cum sa-ti dezvolti prin exercitii propriile capacitati ca sa fii in stare, prin aplicarea celor invatate, sa formulezi intrebari si ipoteze, sa gasesti singur raspuns la ele, sa rezolvi probleme practice, sa iei decizii; -=:> cum sa-ti formezi, prin exercitii, atitudini si comportamente de bun etatean, implicat in viata comunitatii, avand grija de pastrarea, ocrotirea si amenajarea mediului inconjurator.
Iti propunem sa inveti facand, astfel incat sa reusesti atat la scoala cat si mai departe, in viata. Iata parerile a doi renumiti pedagogi asupra modului de invatare:
ELevii sa fie pusi in situatia de a invata facand si reflectand La ceea ce fac (1. Dewey); Nu exista invatare fara actiune (J. Piaget).
Toate acestea le vei intelege mai bine parcurgand manualul, urmand pasii fiecarei lectii. Pentru sistematizare, fiecare lectie este alcatuita din mai multe rubrici, fiecare marcata printr-o sigla sugestiva. In pagina urmatoare vei gasi semnificatia siglelor.
Pregatindu-te dupa acest manual vei afla, intr-o forma, speram, accesibila si atractiva, esentialul despre natura vie, in care toate se Leaga de toate. Cum? Omul invata sa mearga mergand, sa inoate inotand, sa scrie scriind, sa citeasca citind si nu vorbind despre mers, scris, inot, citit.
Dragi elevi, invatati sa mergeti, sa inotati, sa scrieti, sa cititi, sa ocrotiti natura - invatati exersand, antrenandu-va la fiecare lectie, singuri, impreuna cu colegii si profesorul, alaturi de noi.
Iti uram succes!
Autorii
Autori: Violeta Copil, Ioan Darabaneanu, Dumitru Copilu
Anul reeditarii: 2009
Nr. pagini: 128