Descriere - Biologie, manual pentru clasa a V-a
Natura iti poate oferi modele pentru propria ta viata; adaptarea, echilibrul si evolutia sunt cateva dintre ele.
Poti studia lumea inconjuratoare in diferite moduri: fie explorand-o direct, in excursii si in vacante, fie indirect, prin fotografii, filme documentare si publicatii.
Disciplina Biologie te va ajuta sa cunosti lumea vie, componentele, procesele si fenomenele caracteristice, prin investigarea lumii inconjuratoare, a mediului de viata apropiat, a relatiilor observabile dintre vietuitoare si mediul lor de viata. Vei intelege propriul loc in natura, consecintele comportamentului tau asupra sanatatii tale si a mediului.
Manualul de Biologie este organizat in unitati de invatare (capitole si lectii), care te conduc treptat de la informatii mai simple la informatii complexe, de la ceea ce poti observa direct la ceea ce poti intelege.
Manualul digital iti ofera activitati interesante, care contribuie la aprofundarea continuturilor din lectie. Alege cu atentie sursele suplimentare de informatii si precizeaza aceste surse in materialele pe care le realizezi (referate, proiecte etc.). Fiecare prezentare a lucrarilor tale in domeniul biologiei poate contribui la educarea celor din jur, in scopul protejarii naturii.
Poti deveni un adevarat bio-detectiv, gasind solutii la diferite probleme din natura. Toate abilitatile pe care le dezvolti studiind biologia iti sunt utile in propria viata.
Poti descoperi profesii pe care, in viitor, sa le realizezi cu placere.
Iti propunem cateva "trucuri” pentru a invata mai bine!
- Citeste lectia in ziua in care ti-a fost predata, cu voce tare sau in gand. Astfel iti vei aminti mai bine atat informatiile importante, cat si alte detalii discutate in clasa.
- Imparte lectia in fragmente si scrie pe caiet ideile principale intr-o schema. Astfel vei obtine un rezumatal lectiei. Poti folosi tabele in care sa organizezi informatiile, pentru a le putea compara si clasifica. Gasesti cateva modele la paginile de recapitulare din manual.
- Foloseste diferite culori pentru a marca anumite informatii (cuvinte noi, cuvinte dificile etc.).
Atentie la cuvintele asemanatoare (de exemplu, arahide/arahnide) si la cele care au mai multe sensuri (forfecuta, muschi etc.). Observa in natura sau in filme organismele studiate.
- Rezolva temele recapitulative. Astfel vei tine minte mai mult timp ceea ce ai invatat.
- Rezolva exercitiile de evaluare. Astfel vei vedea cat de bine stii si ce mai ai de invatat; iti vei putea perfectiona modul de a invata. Vei ajunge uneori si la noi concluzii.
- Noteaza intrebarile referitoare la lectii sau la biologie in general, pe o foaie din portofoliu. Cauta raspunsuri la aceste intrebari. Verifica informatiile, discutand cu profesorul de biologie. Lucreaza in echipa, alaturi de colegii tai, si astfel vei descoperi si alte moduri de gandire si de actiune.
Succes in aceasta "calatorie”!
Autoarele
Nr. de pagini : 96
Anul aparitiei : 2017
Autori: Jeanina Cirstoiu, Alexandrina-Dana Grasu