Descriere - Basme populare romanesti. Set 2 Volume
Ne intalnim, si in aceasta antologie de basme populare, cam cu aceeasi arie geografica de culegere, vizibila si in antologia Folclor din Oltenia si Muntenia (1970), respectiv cu judetele Ilfov (inclusiv Bucuresti), Arges, Dambovita, Teleorman, Olt, Dolj, Valcea si mai putin cu zonele Brasov, Sibiu, Galati, Constanta. Cateva basme din Moldova provin de la elevi de la seminarul din Husi. Arhiva Cretu contine insa multe texte din Moldova, notate (cu chirilice!) de seminaristi de la Husi.
Din datele care sunt prezentate la sfarsitul basmelor, deducem ca rigurosul Grigore Cretu si-a indemnat elevii sa noteze numele lor, clasa in care erau si anul, numele celor de la care au cules, localitatea si judetul, nivelul de invatatura al acestora. Reproducerea fidela a povestirii era una din rigorile asupra careia profesorul a atras cu deosebire atentia.
Arhiva Grigore Cretu este foarte bogata. Un inventar al prozei populare din cadrul ei, alcatuit de Ion Stanculescu, la cererea noastra, dupa 1970, pe care intentionam sa-l tiparim la sfarsitul unui proiectat volum de basme, inventar intitulat Bibliografia prozei epice (Basme, povestiri, legende, traditii, anecdote, snoave, povestiri despre obiceiuri si credinte populare), insumeaza aproape 400 de pagini A4. cateva cifre sunt concludente pentru bogatia colectiei: in zece din cele cincizeci si sase de pachete sunt 1116 basme; primele douazeci de pachete sunt constituite din o mie cinci sute de manuscrise.
Ovidiu Papadima a constatat ca Grigore Cretu n-a publicat studii si articole despre folclor, n-a scris nimic despre colectia sa, n-a lasat marturie privind intentiile pe care eventual le avea in legatura cu valorificarea ei.
Putem sa aducem unele nuante in privinta aceasta. N-a scris, este adevarat, despre colectia sa si nici nu si-a destainuit intentia de a o fructifica in vreun fel. N-a pastrat insa taina asupra colectiei sale, folcloristii de seama stiau de existenta ei. Mai mult decat atat, Grigore Cretu a oferit texte din ea, cand din ea, cand i s-a cerut. Astfel, i-a trimis lui Simion Florea Marian, pentru lucrarea acestuia Insectele in limba, credintele si obiceiurile romanilor, studiu folcloristic (Bucuresti, 1903), scurte legende si definitii ale libelulei.
Iordan Datcu
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 750
Format: 13x20