Descriere - Bac 2010. Bacalaureat Limba si Literatura Romana (Cum sa scrie un eseu)
Bacalaureat Limba si Literatura Romana, cum sa scrie un eseu: autori canonici, genuri si specii literare ,curente culturale, idei si concepte literare.
Cum se scrie un eseu autori canonici genuri si specii literare curente culturale
Cartea de fata are meritul de a aborda eseul dintr-o perspectiva pragmatica, punand in valoare aspectul formativ al oricarui exercitiu eseistic,
efectul modelator al acestui tip de scriere asupra logicii elevului si, mai ales, ea are calitatea de a simula si dirija discret lectura reflexiva a
textului literar.
Lucrarea isi propune sa desablonizeze gandirea elevului, promovand spiritul critic, manifestat pe suportul unei culturi generale corect construite.
Prof. dr. Mina-Maria Rusu
Cartea de fata are meritul de a-l aborda dintr-o perspectiva pragmatica, punand in valoare aspectul formativ al oricarui exercitiu eseistic, efectul modelator al acestui tip de scriere asupra logicii elevului si, mai ales, ea are calitatea de a stimula si dirija discret lectura reflexiva a textului literar. Autorii atrag tentia asupra faptului ca eseul nu este o matrice rigida care trebuie respectata doar ca forma, ci un spatiu flexibil si deschis al libertatii controlate a gandirii si culturii proprii, in care personalitatea individuala are sansa manifestarii depline. Ar fi mult prea mai profitabil daca elevul ar percepe acest tip de scriere drept un spatiu in care spiritul de fronda, caracteristic generatiei tinere, sa se desfasoare in argumentari insolite ale unor viziuni personale asupra textelor literare, texte fata de care s-au adoptat pozitii critice aparent fara echivoc, imbatabile si care sunt adesea insusite fara rezerve numai pentru ca au fost emise de o autoritate critica in domeniu. Trebuie demontate, asadar, elegant si profitabil "miturile” create de profesori tematori de idei noi, docili in fata studiilor de eseistica si critica literara consecrate, pentru a nu mai asista neputinciosi la reproducerea obedienta a unor idei disparate; elevul ar dobandi in acest fel competenta esentiala pentru devenirea lui: ar invata sa invete. Lucrarea isi propune, asadar, sa desablonizeze gandirea elevului, promovand spiritul critic, manifestat pe suportul unei culturi generale corect construite.
Prof. dr. Mina-Maria Rusu
Autor: Cosmin Borza, Claudiu Turcus
Anul aparititiei: 2009
Editura: Paralela 45
Nr. pagini: 280