Descriere - Aventurile lui mimi
Educatie financiara pentru intreaga familie
Aventurile lui Mimi. Educatie financiara pentru intreaga familie
Cartea este pilonul de baza al programului Business Kid, program de educatie financiara pentru intreaga familie derulat de Asociatia Happy Moms. Copiii invata, prin teatru, joc si joaca, dar si prin ateliere practice, cum se castiga banii, cum se cheltuie, cum se economisesc, cum si cui se pot dona, dar si ce inseamna nevoi si dorinte si diferenta dintre acestea. Parintii deprind, prin exercitii practice, modul in care se impart veniturile intr-o luna pe diverse categorii de cheltuieli si exerseaza impreuna cu copiii aceste obiceiuri. Toate acestea prin intermediul unei carti de povesti, al unei piese de teatru si al unor ateliere sustinute in scoli. [...] Misiunea asociatiei este aceea de a contribui la bunastarea comunitatii, prin proiecte in domeniul educatiei antreprenoriale si financiare pentru mame, copii, tineri si familie in general. Viziunea asociatiei este ca schimbarea vine din noi, si incepe cu fiecare dintre noi, fiecare persoana fiind capabila sa genereze, sa amplifice si sa perpetueze schimbarea in comunitatea din care face parte
Dana Lupsa, coordonatorul cartii, este lector universitar, doctor in management, presedinta Asociatiei Happy Moms si Brand Developer. Este mama si iubeste educatia, considerand ca aceasta este filonul unei societati si al unei economii prospere.
Bianca Buca este realizator Radio Romania Brasov FM, scriitoare de carti pentru copii si designer vestimentar. lubeste frumosul si educatia in toate formele sale.
Alina Moldovan este psihoterapeut, mama si sustine voluntar cauzele care duc la dezvoltarea comunitatii in care traieste.
Diana Mihaila este primul organizator profesionist din Romania, este blogger si mama, si crede in puterea comunitatilor de a schimba realitatea, redirectionand surplusul din casele noastre in scopuri caritabile si sustenabile.
Daiana Bogdan este eleva a Liceului "Hans Mattis-Teutsch", iubeste arta si a acceptat provocarea ilustrarii acestei carti deoarece crede cu tarie in misiunea asociatiei de a schimba in bine vietile copiilor.
Fragment din volumul "Aventurile lui Mimi" de Dana Lupsa, Bianca Buca, Alina Moldovan, Diana Mihaila, Daiana Bogdan:
"Cum putem sa ne indrumam copiii sa inteleaga valoarea banilor, sa-i gestioneze si sa-si dezvolte un coeficient de inteligenta financiara? Vorbind cu ei deschis despre acest lucru, si mai ales implicandu-i concret, in mod natural, in viata de zi cu zi. Banii reprezinta instrumente importante, fie ca ii cheltuim sau ii economisim pentru un obiectiv pe care ni l-am setat. Vorbeste cu copilul tau si explica-i deciziile pe care le iei, de ce alegi un anumit lucru si renunti la altul. Fa lucrul acesta cand mergeti la cumparaturi, acasa, cand faci cumparaturi on-line, cand va alegeti vacanta sau alegeti cadouri pentru cei dragi. Educatia financiara insa nu este legata doar de bani, ci formeaza convingeri si valori pentru viata si este o parte importanta in dezvoltarea personala. Felul in care persoanele semnificative din mediul nostru s-au raportat la bani ne-a format atitudinea fata de acest domeniu in copilarie. Prin considerarea banului ca valoare in sine, multi oameni experimenteaza o criza a propriului sistem de valori, in care moralitatea si munca nu sunt pretuite.
Prin urmare, va propun sa discutati despre bani in familia voastra: sa le povestiti copiilor istoria banilor, de unde vin, ce reprezinta si cum se cheltuie, invatandu-i ca alegerea privind gestionarea acestora le apartine. Nu uitati ca primele notiuni despre bani pot fi invatate prin intermediul jocului.
Exemplu: in jurul varstei de 3-5 ani, va puteti juca impreuna "de-a cumparaturile”, cand in prima faza copilul vinde pietricele si primeste in schimb frunze pe post de bani. Intr-o etapa ulterioara, il poti invata sa faca diferenta intre monede, respectiv bancnote.
In perioada 6-10 ani, ne putem invata copiii sa ia decizii corecte cand cumpara ceva: le putem explica la modul concret de ce cumparam un anumit produs, pe baza caror considerente alegem o anumita marca si cum facem o comparatie intre preturi, sa fie atenti la reducerile de preturi si cum aleg sa directioneze banii pe care eventual ii economisesc astfel. Tot educatie financiara poate fi si sa ii lasam pe copii sa comande singuri dintr-un meniu atunci cand mancam in oras, sa cantareasca produsele la hypermarket si sa le plateasca la casa."
Autori: Dana Lupsa, Bianca Buca, Alina Moldovan, Diana Mihaila
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 104
Format: 15x21