Descriere - Arlechinada, un .Podurile din Madison County.al lumii comuniste
Un roman tulburator si simplu, cu personaje de neuitat si un plot hollywoodian, in care victimele nu sunt neaparat atat de inocente pe cat par, iar calaii se pot transforma in salvatori!
In prezenta scriitorilor Radu Paraschivescu, Antoaneta Olteanu si Adelina Patrichi, vom porni inapoi pe drumul spinos al trecutului. De data aceasta vom calatori in conditii optime, la adapost de propriile noastre trecuturi, bine instalati intre pernele unei limuzine literare, si anume vehiculul confortabil al unui roman tulburator, un roman de dragoste si ura in Romania comunista. Vom bea sampanie, ne vom uita pe fereastra, vom trece prin teritoriile torturii si disperarii si vom depana amintirile pe care le vedem jucate in afara geamurilor fumurii Amintiri pe care le-am tinut bine ascunse, pana in anul acesta de gratie 2009, anul cand s-a dat liber la povestile noastre. Anul in care istoriile acestor trecuturi dureroase de intelectuali frumosi si nebuni au primit in piept lovitura unei medalii numite Nobel si un glont dulce ca mierea.
SUBIECTUL ARLECHINADEI
Poate fi dragostea o greseala? Poate ea sa salveze sufletul unui calau?
Anul 1984. In universul de cosmar al Romaniei comuniste, iubirea devine un veritabil calcai al lui Ahile... Frumoasa actrita Lia Darian, al carei trecut ascunde un secret teribil, se indragosteste obsesiv de tanarul ofiter de Securitate Paul Roman, un barbat fermecator, diabolic si crud. In aceasta lume fara speranta, tradarea, pasiunile interzise, ambitiile nemasurate si iubirea se prind in hora unei arlechinade infernale.
Arlechinada vorbeste despre o iubire imposibila, vorbeste despre lucrurile greu de spus, care ne stau de mult pe limba. Este una dintre acele carti rare care schimba destine. Ludmila Shumilov nu si-a imaginat niciodata ca o carte iti poate schimba astfel, iremediabil, viata. Ea apare intr-un moment in care literatura romana isi recupereaza trecutul si Occidentul se deschide in fata acestui tip de roman. Este un roman tragic si incomod, despre o lume in care nimic nu e ceea ce vrea sa para; este o istorie in care calaii si victimele devin vase comunicante ale unui intreg ocean al Raului. Un ocean in care multi dintre noi ne vom recunoaste, cu inima grea, sufletele inecate ce inca mai plutesc in larg. In locul coloratiei alb negru la care va asteptati, veti retrai o viata cu multe tonuri, in care curcubeul se transforma intr-o paleta neagra, pe care pensula pictorului-autor amesteca tonurile fundamentale, obtinand nuantele cele mai neasteptate. Securistul crud care isi gaseste resursele de a-si ispasi greselile devine un personaj cuceritor, in timp ce omul obisnuit, aparent inofensiv si de nadejde, dar care isi vinde aproapele la prima ocazie, s-ar putea transforma in adevaratul personaj negativ, daca nu ar avea, chiar si el, nenumarate nuante care il pot (sau nu) izbavi.
GENERATIA CELOR 30
30 de oameni au terminat sectia de limba engleza in anul 1984 Ludmila Shumilov a fost unul dintre ei. 30 de oameni care s-au zbatut sa isi construiasca vieti si cariere, in cei mai crunti ani ai comunismului, cei mai multi dintre ei esuand. Dupa eliberare, ei nu au iesit in fata fluturandu-si insigna trecutului acela greu de strabatut, desertul spiritului, pe unde au inaintat orbecaind, privati de apa vietii si lumina. Ei au ales sa nu devina cunoscuti pentru ca au trecut prin comunism altfel decat altii. Ei si-au construit carierele de care au fost privati, folosindu-si exclusiv competentele profesionale. Pentru ca, imediat dupa 1989, ei au izbucnit in viata publica precum niste focuri olimpice. Astazi ei sunt oameni despre care se aude de departe: un scriitor venerat de public si de presa, o vedeta TV iubita, pe care o vedeti seara de seara la Stiri, un jurnalist TV devenit producator Eurovision la Geneva, un director al Consiliului Britanic devenit director al Institutului Cultural Roman din Londra, un fost director general pe probleme strategice in MAE, un realizator de emisiuni TV devenit editor, patru traducatori de elita, un cercetator de top in domeniul neurolingvisticii stabilit la Trieste, un stirist radio, afaceristi de succes, precum si ceilalti, plecati in lume, unde isi urmeaza vieti si cariere luminoase.
Veniti la lansare si veti afla cine suntem noi, cei 30!
Si, mai ales, veti pleca cu o carte pe care nu o veti lasa din mana!
AUTOAREA ARLECHINADEI
Ludmila Shumilov s-a nascut in anul 1959, intr-o familie marcata dramatic de persecutia comunista, atat in Romania cat si in Rusia. A absolvit cursurile Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind ea insasi un personaj de neuitat printre colegii de promotie. Purtata pe valurile unei vieti tumultoase, a iubit, trait si visat in Romania si Serbia, a avut o cariera de succes in afaceri si si-a crescut singura cei trei copii. In prezent, locuieste la Londra, impreuna cu cele doua fiice ale sale, Larisa si Anastasia. Niciun personaj din roman nu seamana cu autoarea. Este probabil forta acestei carti de fictiune pura, veritabil scenariu de film, in care Ludmila nu exista ca personaj. Daca exista ceva din autoare in Arlechinada, atunci acest lucru este ura ei. Ura fata de tot ce a fost urat, nedrept si tragic in viata care i s-a dat. In realitate, Ludmila Shumilov a trait si traieste cu tragism, a simtit si simte in termenii unor sentimente puternice, devastatoare. Pasiunile acestea puternice au trecut ca o furtuna distrugatoare in paginile crude si negre ale Arlechinadei, peste care fictiunea si-a intins culorile tulburi.
Numai ca viata a ales sa fure o fila din roman si sa o insereze in viata autoarei, intocmai asa cum a fost scrisa...
MAGIA ARLECHINADEI
Asternuta pe hartie in limba engleza, intr-o vara londoneza, cartea este o demonstratie cutremuratoare a puterii cuvantului scris. Daca la inceput ea a fost o simpla fictiune tasnita din imaginatia unui scriitor aflat la prima lui lucrare, imediat dupa predarea ei editorilor povestea a inceput sa schimbe destinul autoarei. Prima tragedie din Arlechinada a fost imitata de viata, Ludmila Shumilov devenind victima propriului sau roman. In urma tragediei personale, copie la indigo a istoriei din cartea pe care tocmai o scrisese, autoarea a fost la un pas de a o retrage de la tipar. Insa rezolvarea cumplitei cumpene in chip aproape magic, intocmai ca si in carte, a scos Arlechinada in lume. Ramane de vazut cate destine va mai schimba ea, destine ale celor ce-o vor citi, lasandu-se la randul lor cititi...
Cartea se lasa citita si te citeste, iar apoi iti arata cine esti...
(Arlechinada, pag. 22)