Descriere - Arheologia trecerii de la epoca tarzie a fierului la epoca romana in Dacia. Contacte si conflicte in secolele I-II P. CHR
ARHEOLOGIA TRECERII DE LA EPOCA TARZIE A FIERULUI LA EPOCA ROMANA IN DACIA. CONTACTE SI CONFLICTE IN SECOLELE I – II P. CHR.
Autorii si editorii acestui volum isi doresc sa contribuie la apropierea unor domenii de cercetare conduse cel mai adesea in Romania sub forma unor discursuri separate: arheologia epocii tarzii a fierului si cea a epocii romane. Acestea trateaza insa, chiar daca din perspective diferite, numeroase teme comune ce ar putea beneficia de pe urma unui schimb mai intens de opinii. Razboaiele dintre daci si romani sunt cu adevarat cele mai dramatice si faimoase dintre acestea, dar ele reprezinta doar unul dintre punctele culminante pentru o serie de procese care isi au debutul mult mai devreme si se petrec la o scara geografica mai ampla. Crearea provinciei romane Macedonia, la mijlocul secolului al II-lea a. Chr., a marcat inceputul unor relatii complexe intre romani si populatiile din nord-vestul Greciei si din sudul Peninsulei Balcanice, cu reverberatii importante chiar si in teritoriile de la nordul Dunarii, moment ce se suprapune cristalizarii unei noi etape de civilizatie la Dunarea de Jos si in spatiul intra-carpatic – "perioada dacica clasica”. Intensitatea interactiunilor dintre populatiile tracice de la nord de Balcani si romani a crescut apoi gradual, pe masura extinderii intereselor romane catre Gurile Dunarii si orasele vest-pontice.