Descriere - Antropologie Medicala. Elemente introductive
Creator al scolii antropologice romanesti, medicul Francisc Rainer, profesor de anatomie la Facultatea de Medicina, este cel cu sprijinul caruia, in anul 1937, se da in folosinta cladirea Institutului de Antropologie, constructie ridicata in curtea Facultatii de Medicina Carol Davila din Bucuresti.
In tara noastra, notiunile de antropologie au lipsit din invatamantul universitar medical pana in anul 2010, atunci cand a fost introdus cursul de Antropologie medicala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila” din Bucuresti. Lucrarea de fata este structurata pe patru capitole, fiecare dintre acestea fiind urmat si de un rezumat in limba engleza.
Primul capitol prezinta notiuni de antropologie generala, o scurta istorie a antropologiei pe plan international si in Romania, precum si domeniile antropologiei.
Capitolul al doilea cuprinde diverse aspecte de antropologie fizica privind adaptarea, variatia, schimbarea si selectia naturala, dezvoltarea omului, rolul antropometriei in antropologia medicala, precum si implicatiile osteologiei in antropologie.
Capitolul al treilea expune principiile directive ale antropologiei medicale, aspectele interferentei dintre antropologia medicala si etnomedicina sau ecologie medicala.
Capitolul al patrulea infatiseaza cateva perspective antropo-medicale ale relatiei medic-pacient. Lucrarea se adreseaza studentilor medicinisti, medicilor, cercetatorilor si tuturor celor interesati de domeniul antropologiei medicale.
Autori: Adina-Brindusa Baciu, Laura-Oana Stroica, Adin-Daniel Robe, Alexandru Teodor Ispas
Anul aparitiei: 2017