Descriere - Antitrinitarianismul modern. Prezumtii teologice si structuri conceptuale
Editura "Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent lucrarea "Antitrinitarianismul modern. Prezumtii teologice si structuri conceptuale”, scrisa de dr. Dan Tareanu. Lucrarea este teza de doctorat a autorului, sustinuta la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Sfantul Andrei Saguna”.
Lucrarea aparuta la Sibiu este un excelent tratat despre miscarile religioase ivite in modernitate, grupari care contesta existenta Sfintei Treimi, un fenomen cunoscut ca "al treilea val antitrinitar”. Elaborata sub indrumarea decanului Facultatii de Teologie Ortodoxa "Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, lucrarea contribuie la o mai buna cunoastere a fenomenului sectar antitrinitar din modernitate. Consistentul volum este, asadar, un important instrument de lucru pentru teologi si preoti, adesea confruntati in misiunea lor pastorala cu idei antritinitare, venite din partea reprezentantilor unor grupari sectare active si in spatiul romanesc. Cartea nu se rezuma doar la o simpla prezentare a denominatiunilor aparute in Occident, cu invataturi care contesta existenta Sfintei Treimi, ci analizeaza complexul proces care a generat evolutia in timp a acestor idei antitrinitare. "Al treilea val antitrinitar” are in linia intai denominatiuni precum "Biserica Unificarii” – Secta lui Moon, "Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor Zilelor din Urma” – mormonii, "Christadelphienii”, "Miscarea Oneness Pentecostalism” si gruparile care il urmeaza pe asa-zisul profet William Branham. Demersul analitic al dr. Dan Tareanu este realizat prin prisma Ortodoxiei, a credintei adevarate despre Dumnezeu, formulata si pastrata ca o comoara inestimabila in tezaurul Bisericii, Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Pastrarea acestei credinte in Sfanta Treime si combaterea invataturile gresite, antitrinitare, este una dintre coordonatele principale din misiunea ortodoxa in lume. Dupa o introducere consistenta, prin care autorul prezinta obiectivele acestui demers analitic, lucrarea este deschisa de un amplu capitol intitulat "Antitrinitarianismul contemporan – scurta privire sinoptica”. Aici, dr. Dan Tareanu prezinta "resursele” comune ale miscarilor antitrinitare, cum ar fi "profetismul” si "scripturile” complementare Sfintei Scripturi. Nu lipseste din aceasta prezentare nici o scurta istorie a acestor miscari religioase si a mecanismelor prin care au reactivat erezii din vremurile de demult. Al doilea capitol al lucrarii este intitulat "Profetismul – resursa a gandirii antitrinitare contemporane”. Miscarile antitrinitare isi fundamenteaza doctrina pe descoperirile catre profeti, pe inspiratia divina a celor care pretind ca aduc noutati in continutul teologic al invataturii respective.
Despre atitudinea Bisericii in legatura cu aceste miscari, autorul conchide: "Independent de prapastia doctrinara care o separa de denominatiunile din ''al treilea val'', de ''profetii'', ''profetiile'', ''revelatiile'' si ''Scripturile'' acestora sau poate tocmai de aceea, Ortodoxia continua sa se roage neincetat pentru acei frati-fii ai lui Dumnezeu, precum si noi suntem -, pentru mantuirea lor si, implicit, pentru ca ei sa ''descopere'' nu vreo erezie a antichitatii crestine sau vreo teza a unei gnoze de mult apuse, ci adevarul”.