Descriere - Anatomia Omului. Volumul. II: Splanhnologia
Editia a XII-a - Revizuita integral de Prof. Univ. Dr. Ion Albu
Splanhnologia - Volumul II, Anatomia Omului de Victor Papilian
Termenul de splanhne (greceste, to splanchnon = viscer) sau viscere (latineste, viscera) a avut in decursul timpurilor semnificatii diferite. In antichitate, prin viscere se intele-geau toate organele continute in marile cavitati ale corpului - toracica abdominala, pelviana si craniana in afara, de oase si muschi. Mai tarziu, din complexul acestora au fost separate organele de simt, sistemul nervos si organele circulatorii. Astazi, prin viscere se int-eleg organele care servesc pe de o parte la mentinerea vietii individului (desfasurarea functiilor vegetative sau de nutritie) pe de alta parte la perpetuarea speciei (reproducerea). Functifie acestor organe se efectueaza in stransa corelatie cu activitatea giandelor endocrine, ai caror produsi - hormonii - sunt trimisi direct in umorile organismului. Glandele cu secretie interna prezideaza la armonioasa dezvoltare fizica si psihica a individului.
Splanhnologia reprezinta una dintre cele mai importante parti ale anatomiei. Departe de a servi numai chirurgiei, notiunile de morfologie a viscerelor slujesc in masura cel putin egala unui numar mare de discipline clinice.
Editia a XII-a constituie o prelucrare integrala si temeinica a precedentei editii. Textul si legendele figurilor au fost revizuite cu multa grija, atat din punct de vedere stilistic, cat si al continutului stiintific. Imbunatatiri considerabile au fost aduse capitolelor: aparatul respirator, aparatul urinar si aparatul genital masculin. Prin acestea, actuala editie a vechiului, dar mereu tanarului "Papilian", isi pastreaza aceeasi actualitate.
Cartea contine 21 de planse color.