Descriere - Amintiri din copilarie
Amintiri din copilarie, de Ion Creanga, face parte din colectia de Bibliografie scolara recomandata, coordonata de prof. MARIANA BADEA. Utila pentru cunoasterea principalelor opere literare studiate la scoala, colectia se remarca printr-o atenta ingrijire a textului, astfel incat copiii carora li se adreseaza aceste titluri sa beneficieze de o experienta a lecturii folositoare, menita sa accentueze aplecarea spre literatura romana si scriitorii care au marcat diversele perioade si curente.
ION CREANGA (1837?-1889) s-a nascut la Humulesti, judetul Neamt, din "parinti romani”, copilaria petrecuta in satul natal fiind puternic inradacinata in sufletul scriitorului si constituind subiectul bildungsromanului Amintiri din copilarie. Aceasta opera apare in revista Convorbiri literare astfel: in 1881, ianuarie, partea I, in aprilie, partea a II-a), si in 1882, martie, partea a III-a, ultima parte fiind publicata postum, in 1892.
Romanul Amintiri din copilarie, considerat de critici capodopera lui Creanga, are ca tema evocarea vietii satului romanesc din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, si anume a satului Humulesti, cu oamenii sai, "gospodari tot unul si unul”, mediu social in care personajul Nica evolueaza de la copilarie la adolescenta. Intamplarile si evenimentele nu sunt relatate in ordine cronologica, ci sunt selectate fapte ce devin momente de referinta in conturarea eroului, a "copilariei copilului universal” (George Calinescu).
Textul este remarcabil prin utilizarea unui vocabular caracteristic, bogat in particularitati dialectale din zona Moldovei.
"Asa eram eu la varsta cea fericita, si asa cred ca au fost toti copiii, de cand e lumea asta si pamantul”. (Ion Creanga)