Descriere - Alegerea,organizarea si functionarea Parlamentului
La 30 noiembrie 2008 va avea loc un nou scrutin pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Acest scrutin se va desfasura, ca si celelalte care l-au precedat, cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului dar, spre deosebire de acesta, deputatii si senatorii vor fi alesi de aceasta data, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale, nu prin scrutin de lista, ca in alegerile anterioare.
Organizarea si desfasurarea alegerilor in noua maniera sunt reglementate prin Legea nr. 35/2008 (Titlul I), act normativ care constituie si obiectul principal de analiza al prezentei lucrari a prof. univ. dr. MIRCEA PREDA.
Dincolo de explicatiile firesti cuprinse in "comentariile" fiecarui articol din Partea I, sunt redate si deficientele de fond si forma, inclusiv de tehnica legislativa, ale unora dintre acestea, care se constituie nu numai in simple observatii si sugestii, ci si in tot atatea propuneri de lege ferenda ale unor viitoare imbunatatiri ale reglementarilor in materie.
In ansamblul ei, lucrarea este conceputa intr-un cadru mai larg, redand in cuprinsul comentariilor, precum si in Partea a II-a, si cele mai importante decizii ale Curtii Constitutionale si Hotarari ale Biroului Electoral Central privitoare la alegerea Parlamentului, chiar daca acestea au in vedere reglementarile ulterioare
in materie, solutiile cuprinse in acestea conferind o viziune mai clara si asupra modului in care trebuie intelese si aplicate si noile reglementari similare.
In acest cadru se inscrie si redarea acelor reglementari care privesc organizarea si functionarea Parlamentului, in Partea a II-a, in mod distinct a Camerei Deputatilor si a Senatului, cum sunt: organizarea interna si desfasurarea sedintelor, procedura legiferarii, organizarea sedintelor comune ale celor doua Camere, serviciile de specialitate ale fiecarei Camere, inclusiv statutul juridic al deputatilor si senatorilor.
Prin continutul ei, lucrarea este deosebit de utila in primul rand competitorilor electorali: partide politice, aliante politice, aliante electorale, candidati, dar si autoritatilor publice si celorlalte organisme angrenate in organizarea si desfasurarea procesului electoral: Parlament, Guvern, prefecti, primari, birouri electorale, tuturor practicienilor si teoreticienilor interesati de regulile care guverneaza in prezent alegerea, organizarea si functionarea celei mai democratice autoritati publice din Romania, Parlamentul, organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.