Descriere - Al doilea razboi mondial - Volumul I
Ultimul an de pace, intaiul an de razboi
Parafrazandu-l pe scriitorul Camil Petrescu, am intitulat primul volum din lucrarea "Al doilea razboi mondial” pe care-l prezentam cititorilor, 1939 – Ultimul an de pace, intaiul an de razboi.
Tinand seama si de modul in care s-au desfasurat evenimentele, am impartit volumul in doua parti:
Prima parte – Lumea in deriva – prezinta istoria primelor opt luni ale anului 1939 si reda:
– desfiintarea statului cehoslovac,
– invazia armatei italiene in Albania,
– criza poloneza,
– relatiile dintre Marile Puteri,
– negocierile anglo-franco-sovietice pentru realizarea unei opozitii fata de nazism,
– incidentele japono-mongolo-sovietice,
– incheierea Pactului Molotov – Ribbentrop,
– pregatirile de razboi germane,
– formularea pretextului de agresiune,
– momentul Gleiwitz,
– ultimele clipe de pace.
Partea a doua – Explozia – prezinta istoria ultimelor patru luni ale anului 1939 si reda:
– evenimentele legate de imprejurarile in care s-a declansat conflictul mondial,
– declaratiile de razboi,
– campania din Polonia,
– razboiul ciudat din vest,
– luptele navale si aeriene din toamna anului 1939,
– doua atentate care n-au dus la nimic,
– prima etapa a razboiului fino-sovietic.
Volumul este precedat de un capitol introductiv, care face o trecere in revista a evenimentelor din perioada interbelica si care au pregatit izbucnirea celui de al doilea razboi mondial.
Pentru acest volum – si pentru celelalte – sursele de informare au fost numeroase: de la unele documente gasite in Arhivele Ministerului de Externe al Romaniei, Arhivele Adunarii Nationale a Frantei, la presa vremii, la unele articole aparute in revistele de specialitate si pana la unii reputati istorici, generali, diplomati, politicieni, care, partial, sau integral, s-au ocupat de evenimentele celui de al doilea razboi mondial.
Angajandu-ne sa elaboram o lucrare de proportii privind istoria celui de al doilea razboi mondial, noi, autorii, ne-am asumat o mare raspundere, si aceasta cu atat mai mult cu cat de-a lungul deceniilor care s-au scurs de la sfarsitul incredibilei conflagratii s-a publicat un mare numar de lucrari, rod al stradaniilor multor truditori pe vasta campie a istoriei umane.
Cu toate acestea, interesul general pentru cunoasterea celui mai mare razboi din toate timpurile a crescut in permanenta. De aceea, consultand o bibliografie vasta, am considerat ca putem sa oferim o noua lucrare, care sa satisfaca dorinta de cunoastere a unui public cat mai numeros.
Folosind un ton ponderat, egal, cumpanit, stiintific in continut si in forma, am considerat ca prin modestele noastre stradanii am realizat o lucrare demna sa stea in rafturile oricarei biblioteci.
AUTORII