Descriere - Agricultura Basarabiei in perioada interbelica
Razboaiele dese, tulburarile launtrice, stapanirea turceasca, fanariota si tarista au pustiit Basarabia in plan material si spiritual.
Dupa anul 1918, agricultura Basarabiei s-a incadrat intr-un context nou, contribuind la dezvoltarea agriculturii intregii Romanii.
Perioada anilor 1920-1940 in istoria Romaniei – inclusiv si a Basarabiei – a fost o perioada de mari prefaceri politice, sociale, economice si culturale. Noul cadru politic creat prin realizarea statului national unitar roman in anul 1918 s-a soldat cu integrarea, sub toate aspectele, a tuturor provinciilor romanesti.
Obiectul lucrarii de fata il constituie cercetarea evolutiei ramurilor agriculturii basarabene dupa razboiul mondial in conexiune cu intreaga economie a statului roman. In perioada sovietica, viata economica a Basarabiei din perioada anterioara anului 1945 a fost studiata fie izolat de ansamblul problemelor economice ale Romaniei, fie in raport cu evolutia economiei mondiale. Din desconsiderarea acestor raporturi a rezultat uneori si ignorarea unor factori economici de o importanta primordiala pentru evolutia agriculturii basarabene.
Intervalul 1920-1940 din istoria agrara a Basarabiei constituie o epoca cruciala in evolutia acestei provincii, precum si pentru destinele tuturor romanilor basarabeni.
ISBN: 978-973-709-472-8
An aparitie: 2010
Nr. de pagini: 268
Format: 14x20