Traducere de Christian-Radu Chereji
Analistul politic Robert D. Kaplan exploreaza un spatiu neglijat de istorici si de specialistii in geopolitica: bazinul Marii Adriatice – un creuzet al identitatilor fluide si multiple care definesc in prezent Europa.
Incepandu-si calatoria de-a lungul coastei adriatice din Italia, trecand prin Slovenia, Croatia, Muntenegru si Albania si incheind-o in insula Corfu, autorul strabate oras dupa oras, analizand tot ce-i iese in cale, reflectand, discutand cu oamenii locului, citand generos din cartile care l-au condus spre aceste tarmuri, lasandu-se in voia spectacolului naturii, a peisajelor citadine sau a lucrarii timpului asupra monumentelor.
Acest spatiu de ciocnire intre civilizatii ni se arata astfel ca o prefigurare a crizei cu care se confrunta Europa si lumea de azi, iar Robert Kaplan stie sa extraga din istoria lui trimilenara o viziune indrazneata si pozitiva asupra noii Eurasii. Utopie, profetie sau, pur si simplu, optimism?
"Marea Adriatica este mai mult decat o componenta vitala a Mediteranei. Este si o linie de falie a civilizatiilor si a sistemelor ideologice, precum si o cheie pentru identitatea geografica a Europei Centrale.
Dihotomia dintre Occident si Orient, in mod traditional fragila pe aceste tarmuri mereu intrepatrunse, e din ce in ce mai slaba: mai degraba decat o <ciocnire>, avem parte de un <concert>. Catolicismul si Ortodoxia, Ortodoxia si Islamul, Roma Apuseana si Roma Rasariteana, Mediterana si Balcanii realizeaza o fuziune captivanta la Marea Adriatica. Toata Europa este distilata aici, intr-o geografie care poate fi perceputa si, prin urmare, inteleasa. Este globul pamantesc in miniatura. Intr-adevar, subtilitatile civilizatiilor Adriaticii pot fi extinse la nivel mondial. Epoca populismului, pe care mass-media o vad ca pe un fenomen secundar, este cantecul de lebada al epocii nationalismului. In consecinta, Adriatica este o elegie pentru o categorie de distinctii pe care le-am observat o viata intreaga.
Europa nu isi permite luxul de a neglija aceste state problematice prin care tocmai am calatorit. Marea Adriatica, aflata in inima lumii mediteraneene si a celei central-europene, constituie o geografie nervoasa care, in secolul XXI, va avea de spus o poveste geopolitica a carei intriga inca nu a fost scrisa." - ROBERT D. KAPLAN