Descriere - Administratie si politici publice
Lucrarea este structurata in doua parti in care sunt abordate doua teme de real interes. Astfel, prima parte se refera la reformarea administratiei publice si transformarea acesteia intr-o administratie responsabila, capabila sa gestioneze eficient sistemul politicilor publice. Dupa o scurta introducere in stiinta administratiei si a directiilor de dezvoltare a spatiului administrativ, este argumentata nevoia de modernizare a administratiei si responsabilizarii acesteia. Stiinta administratiei poate fi considerata, dintr-un anumit punct de vedere, ca fiind destul de veche, putand fi regasita la precursorii secolului al XVIII-lea, dar in acelasi timp este destul de recenta, in masura in care nici obiectivul, nici viziunea, nici metodele acestei stiinte nu sunt limitate la cele la care s-a apelat in perioadele trecute.
De-a lungul timpului, cunoasterea administratiei a fost interpretata ca o cunoastere practica, concreta, utila in procesul de satisfacere eficace a sarcinilor, stiinta administratiei fiind definita ca arta de a administra bine.
Ideea unei cunoasteri stiintifice, a administratiei a aparut relativ recent iar ruptura epistemologica ce se impune in raport cu atitudinile anterioare este impiedicata de pregnanta reflexelor si modurilor traditionale de gandire, inradacinate pe parcursul secolelor. Paralel, domeniul de investigatie a stiintei administratiei este extins si diferentiat, atentia fiind acordata nu doar administratiei publice, ci si administratiei private, desi aceasta evolutie nu a determinat disparitia conceptiei unei stiinte a administratiei exclusiv centrata asupra administratiei de stat.
Depasirea acestei confuzii este pusa sub semnul intrebarii deoarece procesul de definire a obiectului, viziunii si metodelor utilizate de stiinta administratiei nu a ajuns, inca, la maturitate.
In consecinta, nu pot fi intelese problemele cu care administratia se confrunta si nici nu pot fi luate in considerare principalele piste de cercetare fara a avea, in prealabil, retrasate etapele constructiei progresive ale acestui nou camp stiintific.
Politicile publice, cea de-a doua tema dezvoltata in lucrare, constituie un subiect aflat in centrul atentiei atat in Romania, cat si la nivelul Uniunii Europene. Importanta acestui domeniu atat ca teren generos de investigatii teoretice interdisciplinare, cat si ca expresie pragmatica a talentului si capacitatilor necesare pentru reusita politicilor publice este determinanta. Explicatia rezida in faptul ca problemele majore cu care se confrunta astazi si in viitorul previzibil societatea au sanse sa fie rezolvate numai in masura in care politicile publice dezvoltate sunt performante.
Teoriile moderne de elaborare a politicilor publice, cadrul general de dezvoltare a acestora, relevarea potentialelor obstacole in implementarea politicilor la nivelul societatii romanesti, precum si mecanismele de surmontare a acestor amenintari reprezinta principale subiecte dezvoltate in aceasta a doua parte a lucrarii.
In raport cu obiectivele lucrarii si cu desfasurarea acesteia pe cele doua planuri amintite, prezentul volum se adreseaza, in primul rand, functionarilor publici, servind in procesul pregatirii sau perfectionarii acestora, precum si in cel al documentarii in domeniul administratiei publice si cel al politicilor publice. In acelasi timp, consideram ca lucrarea se poate dovedi utila si pentru alte categorii largi de cititori-cadre didactice din invatamintul superior, cercetatori in domeniul stiintelor sociale, specialisti si experti din structura autoritatilor publice, studenti s.a. m.d.
Autoarea