Descriere - Acumularea si distribuirea resurselor in Sistemul Asigurarilor Sociale. Studiu pe baza de modele
Formula actuala a pensiilor in Romania utilizeaza o corelatie intre salarii si pensii. Cu toate acestea, la salarii totale egale pot rezulta pensii inegale, iar profile salariale diferite pot genera pensii egale.
Cauzele dezechilibrului financiar din Sistemul Public de Pensii nu trebuie cautate doar in dezechilibrul demografic, al starii economice si al transferului unei parti a contributiilor la fondurile de pensii private, ci si in formula de calcul a beneficiilor.
Metoda de calcul a drepturilor de pensie din Romania poate parea o aritmetica elementara, infirmata de practica si statistici. Adaptarea si modificarea continua a legii in functie de cazurile de grup si de cazurile particulare demonstreaza ca multe aspecte de fond nu au fost corect dimensionate. Ajustarile in timpul aplicarii unui model sunt permisibile mai ales in faza implementarii si mai putin in faza aplicarii in sine a tehnicilor si procedurilor modelului, cu exceptia situatiei care impune o reformare a sistemului de pensii si o amanare a starii de maturitate a acestuia, asa cum au demonstrat actuarii.
Fuziunea prin absorbtie a Sistemul de pensii militare, lipsa de perspectiva a pensiilor ocupationale in scopul de a crea un sistem unitar de pensii reliefeaza faptul ca modelul de asigurari sociale din Romania este departe de a fi calificat cu termenii consensual, anticipativ si stabil.
Reformele derulate in intreaga lume in sistemele de pensii demonstreaza faptul ca problema pensiilor este o problema actuala, nationala si mondiala.
Autoarea
ISBN: 978-973-709-627-2
An aparitie: 2012
Nr. de pagini: 312
Format: 14x20