In acest roman cu tente politiste autorul ne introduce personajele printr-un dialog carefrizeaza absurdul, pentru a incepe actiunea abia in cea de-a doua parte, in care ne vom afl a inplin razboi mondial, asistand la mutarile decisive ale Blondului, afl at intr-o stransa partida de sah pe tabla si pe campul de lupta cu agentul de Siguranta supranumit Mopsul. Chirie pentru speranta
In acest roman de spionaj si contraspionaj ne intalnim din nou cu personajul fetis al autorului, Blondul, care va trece prin aventuri cu schimbari de situatie, va fi insotit de un prieten intelept si se va indragosti de cine nu trebuie. Toate acestea petrecandu-se pe fundal de razboi si in plina misiune de spionaj.
Acolo unde vantul rostogoleste norii este primul micro-roman din seria de autor Leonida Neamtu si il are in prim-plan pe charismaticul Blond, acesta fi ind personajul-fetis al autorului, pe care il vom tot intalni de-a lungul romanelor sale. Ne vom gasi aruncati in plin camp de lupta al celui de-al Doilea Razboi Mondial si vom urmari cu respiratia taiata miscarile de sah (la propriu si la fi gurat) la care sunt partasi Blondul si ofi terul de Siguranta supranumit Mopsul. Din aceasta partida vom afl a de unde vine si numele romanului, aceste cuvinte avand de-a face cu promisiunea Blondului facuta Mopsului, in ceea ce-i priveste pe germani. Dialoguri care frizeaza absurdul, lupi aparand din senin si un stil inconfundabil vor face din Leonida Neamtu unul dintre autorii dumneavoastra preferati.
In Chirie pentru speranta intalnim acelasi personaj principal, in persoana Blondului, din partea caruia, de aceasta data, va trebui sa ne asteptam la mai multe surprize. Lupul, animalultotem al lui Leonida Neamtu, va fi si el prezent, apropriat acum de un personaj feminin, enigmatica Em – femeia spioana. Batranul detectiv, numit de multe ori pur si simplu B.D., ii va fi companion si bun sfatuitor Blondului, pe parcursul intregului roman. O aparitie de efect va fi , cu siguranta, si frumoasa stenodactilografa, despre care nu dezvaluim mai multe, pentru a nu strica placerea lecturii. Vom avea parte de aventuri de spionaj si contraspionaj, descrise intr-un stil inconfundabil, presarat cu poezie si mult umor fi n si negru.
Leonida Neamtu s-a nascut in 1934, la Soroca (azi, Republica Moldova). In 1940, odata cu ocuparea Basarabiei, familia se refugiaza in Maramures, locuind in Viseu, apoi in Sighet. Dupa studiile liceale, urmeaza cursurile Facultatii de Filologie a universitatii clujene. Debuteaza, in 1952, cu un volum de poezii, in Almanahul literar, revista coordonata de poetul A.E. Baconsky. Incepand cu anul 1964 incepe sa publice exclusiv romane. Devine redactor la Almanahul literar (care isi va schimba numele in Steaua) si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Moare pe 25 octombrie 1991, la Cluj-Napoca, lasand in urma peste treizeci de volume publicate si cateva manuscrise.