Descriere - Accesiunea imobiliara artificiala in lumina noului Cod civil
Lucrarea de fata prezinta un studiu aprofundat asupra uneia dintre cele mai interesante si neobisnuite forme juridice de dobandire a proprietatii, respectiv accesiunea imobiliara artificiala, ale carei prevederi, in mod surprinzator, au fost invocate, cu frecventa, in cadrul litigiilor existente pe rolul instantelor judecatoresti.
In materia accesiunii, prin raportare la vechea reglementare, Codul civil actual a solutionat unele probleme controversate prin imbratisarea uneia dintre opiniile exprimate in doctrina si jurisprudenta. In acelasi timp, a reglementat situatii si solutii noi menite sa confere accesiunii o configuratie moderna si adecvata societatii actuale. In acest context, consideram ca noua abordare legislativa in materie a atenuat, intr-o maniera importanta, conflictul de interese intre proprietarul imobilului si autorul lucrarii, insa, proprietarul imobilului ramane, in continuare, pe pozitie de forta in raportul juridic pe care il stabileste cu autorul lucrarii in toate ipotezele descrise de Codul civil cu privire la accesiunea imobiliara artificiala.
Avand in vedere principalele modificari in materia accesiunii aduse de catre noul Cod civil, prin prezenta lucrare, ne propunem sa realizam o analiza a prevederilor noului Cod civil pentru a vedea in ce masura noile dispozitii rezolva vechile controverse in materia accesiunii, daca se atenueaza sau se amplifica conflictul de interese existent intre proprietarul imobilului si autorul lucrarii, respectiv daca se realizeaza o echilibrare patrimoniala a celor doua parti implicate in situatia juridica specifica accesiunii. Lucrarea cuprinde analiza regulilor juridice descrise de cele doua coduri din 1864 si din 2009, doctrina si jurisprudenta, precum si din perspectiva unei abordari comparate, abordare care o face potrivita atat pentru practicieni, cat si pentru teoreticieni ai dreptului.