Descriere - Acatistul si Paraclisul Izvorului Tamaduirii
Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii aminteste de o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului cand Maica Domnului i-a descoperit imparatului Leon cel Mare, pe cand inca nu era in demnitatea imparateasca, un izvor cu apa vindecatoare de unde un orb a primit tamaduire.
Recunostinta imparatului Leon cel Mare (457-474) fata de minunea pe care Maica Domnului a savarsit-o in viata lui a imbracat forma unei frumoase biserici care avea sa ocroteasca peste veacuri Izvorul Tamaduirii.
Biserica aceasta din secolul V, din cauza cutremurelor dese, s-a fisurat si a fost rezidita de Imparatul Justinian cel Mare in secolul VI, imparat ce a primit vindecare dupa ce a baut din Izvorul Tamaduirilor.
In secolul IX, Imparatul Vasile Macedoneanul si fiul sau adoptiv au rezidit biserica Maicii Domnului care a durat pana in 1453 cand otomanii au distrus lacasul de cult.
Actuala Biserica de la Constantinopol a fost zidita pe locul unde era izvorul si dateaza din secolul al XIX, in demisolul ei aflandu-se izvorul propriu zis si un paraclis din secolul V.