Descriere - 70 de teste pentru evaluarea curenta si BACALAUREAT: subiectul I si al II-lea
Lucrarea a fost avizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Ordinul nr. 6250/21.12.2020 si se regaseste la pozitia nr. 19 din anexa Ordinului.
Lucrarea este realizata in conformitate cu Programa de Bacalaureat in vigoare pentru disciplina Limba si literatura romana, aprobata prin O.M. nr. 4923/2013.
O prezentare cronologica a literaturii romane prin 70 de teste pentru evaluarea curenta si bacalaureat
Subiectul I si al ll-lea + 10 teste complete, cu sugestii de rezolvare
Prin aceasta lucrare le propunem elevilor un antrenament consistent pentru abordarea optima a subiectelor I si al II-lea, care insumeaza 60 de puncte din totalul de 100 de puncte. impreuna cu celelalte lucrari ale noastre - Eseul. Varianta rapida pentru bacalaureat si Eseul argumentativ, cartea alcatuieste o triada de succes din colectia Pregatire BAC a editurii Art Klett.
Amintim structura probei scrise de bacalaureat, pentru a sesiza ponderea, in ansamblul testului, a subiectelor I si al II-lea abordate preponderent in aceasta lucrare:
• Subiectul I (50 de puncte) foloseste ca suport un text nonliterar si este alcatuit din doi itemi: unul semiobiectiv (A) de tip intrebare structurata, continand cinci cerinte, si unul subiectiv (B) de tip eseu argumentativ.
• Subiectul al II-lea (10 puncte), de tip intrebare cu raspuns scurt, foloseste ca suport un text literar la prima vedere (epic, liric sau dramatic). Subiectele I si al II-lea sunt comune tuturor filierelor, profilurilor si specializarilor.
• Subiectul al III-lea (30 de puncte), diferentiat in functie de filiera, profil si specializare, este un eseu structurat al carui continut vizeaza elemente de analiza tematica, structurala, stilistica a operelor literare ce apartin celor saptesprezece autori canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare etc.
Se adauga 10 puncte din oficiu, iar totalul este de 100 de puncte.
Pornind de la ideea ca pregatirea secventiala optimizeaza performantele candidatilor la examen, am destinat aceasta lucrare exersarii,in special, a subiectelor I si al II-lea, intr-o viziune integratoare, necesara elevilor pentru a situa in cronologie etapele si marile personalitati ale literaturii romane (autori canonici sau alti scriitori reprezentativi pentru epoci, curente si specii literare precizate in programa scolara). in testele propuse, am corelat tematic textul literar si pe cel nonliterar, fragmentele selectate fiind ilustrative pentru momentele cele mai importante ale evolutiei literaturii romane, incepand cu fundamentele culturii romane si incheind cu postmodernismul. Aceste teme se regasesc in programa scolara la toate profilurile, insa unele dintre ele sunt exceptate din programa de examen de la profilul real (conform tabelului sinoptic din final).
Din dorinta de a aprofunda Subiectul al II-lea, in cele 70 de teste din primul capitol am eliminat eseul de la Subiectul al III-lea, care nu face obiectul cartii de
fata, dar care este amplu abordat de noi in lucrarea Eseul Varianta rapida pentru bacalaureat. in schimb, am propus un grupaj de cinci itemi sub denumirea Exerseaza mai mult!,a caror rezolvare le ofera elevilor mai multe chei de lectura a textului literar. In egala masura, acest grupaj le ofera profesorilor posibilitatea de a evalua fiecare test cu 100 de puncte, la teze, lucrari, pe parcursul celor patru ani de liceu, in situatia in care ar acorda pentru cele cinci cerinte 30 de puncte (5 x 6 puncte) si ar adauga 10 puncte din oficiu. De asemenea, profesorii ar putea realiza teste de 100 de puncte, focalizate pe o anumita tema/lectie din programa scolara, adaugand, pentru 30 de puncte, eseul argumentativ potrivit si cele 10 puncte din oficiu.
Pentru abordarea structurii complete a probei actuale de examen, in etapa integrarii,am oferit, in capitolul al doilea, 10 variante complete (conform modelelor oficiale) insotite de sugestii de rezolvare, care pot fi utilizate ca antrenament inaintea simularilor sau a examenului propriu-zis.
In plus, lucrarea cuprinde un capitol de notiuni teoretice recapitulative, alcatuit pe baza programei de examen si util in rezolvarea subiectelor aplicate pe textul literar, un tabel sinoptic care prezinta etapele literaturii romane si un alt tabel care contine sursele textelor din subiectele propuse in primele doua capitole (organizat pe epoci si curente literare, dar si dupa autori).
Credem ca lucrarea de fata, cu o organizare inedita in raport cu altele de acest fel, le ofera liceenilor posibilitatea de a se pregati gradat pentru examen, trecand prin etapele de exersare si integrare,corespunzatoare celor doua capitole de teste, de a sistematiza cunostintele despre evolutia literaturii romane si de a-si dezvolta competentele de lectura si pe cele culturale.
Autoarele