Descriere - 20 editii ale concursului interjudetean de matematica Dimitrie Pompeiu, clasele III-XI
Nordul Moldovei, inclusiv Botoșaniul, a dat Romaniei o pleiadă insemnată de intelectuali de mare valoare, inclusiv matematicieni, standarde ale culturii romanești. Dintre matematicieni, probabil că cel mai important este Dimitrie Pompeiu.
Era, astfel, natural, ca tinerii elevi talentați și iubitori de matematică, să se bucure de un concurs, al cărui nume să fie legat de extraordinarul Pompeiu, cel mai citat matematician roman pană azi, indeobște prin celebra conjectură zămislită in 1929.
Prin dragostea pentru matematica școlară, a regretatului profesor de geometrie de la Universitatea din Iași, Dan Branzei, intelectual de excepție, cat și prin iubirea de matematică și probleme pentru cei mici, a unui celebru dascăl botoșănean, Artur Bălăucă, acum douăzeci de ani s-a născut acest concurs.
Sunt in Romania competiții de matematică cu zecile, unele remarcabile, altele mai indoielnice. Concursul Dimitrie Pompeiu are, insă, o patină aparte: problemele fac in primul rand apel la intuiție și imaginație, in mult mai mare măsură decat la tehnici de rezolvări de probleme. In plus, faptul că in ultimii ani participă și copii din clasele primare, iar problemele pentru aceștia sunt extrem de aplicate spre gandirea liberă și corectă, aduce o noutate in peisajul educației prin competiții școlare.
Am venit la Botoșani, la concurs, cu mare plăcere in ultimii ani. Il consider un festival al bucuriei matematice și al reintalnirii cu dragii colegi moldoveni, mulți dintre ei, printre autorii acestei cărți.
Am remarcat de fiecare dată aplecarea autorităților botoșănene spre a asigura desfășurarea concursului in condițiile cele mai bune, pentru copii: de la Consiliul Județean, Primărie și pană la Inspectoratul Școlar Județean.
Această carte este o colecție de bijuterii matematice, in mare parte cizelate de către dascălii din zonă. Minunat!
Anul aparitiei: 2023
Nr. pagini: 328