Descriere - 12 pasi catre o Alimentatie raw - Cum sa pui capat dependentei de mancare gatita
Victoria Boutenko este experta in alimentatia raw, cercetatoare, inventatoare si autoare de renume international.
Victoria a venit impreuna cu familia ei in Statele Unite ale Americii, in 1990. Atunci cand toti membrii familiei sale s-au confruntat cu probleme grave de sanatate, care le amenintau viata, Victoria a cautat modalitati alternative de ingrijire a sanatatii si a descoperit alimentatia formata exclusiv din cruditati. Curand, starea de sanatate a intregii familii a inceput sa se imbunatateasca, iar odata cu trecerea anilor, bolile ce le amenintau viata au devenit doar o amintire.
Animata de dorinta de a impartasi lumii intregi beneficiile hranei fara foc - si in special a smoothie-urilor verzi, bauturi foarte nutritive, facute din alimente naturale - Victoria a inceput sa predea cursuri de viata sanatoasa, povestindu-le oamenilor experienta familiei sale, impartasindu-le tainele artei culinare a cruditatilor si scriind carti si articole de popularizare a alimentatiei raw.
Victoria Boutenko este autoarea cartilor Verde pentru viata, Revolutia smoothie-urilor verzi, The Green Smoothie Prescription, Green Smoothie Retreat si inventatoarea Jawcerciser™, un dispozitiv pentru intarirea osului maxilarului si a dintilor.
Toti membrii familiei Boutenko au devenit celebri la nivel mondial ca profesori, mari maestri bucatari si autori in materie de alimentatie raw, fiind cunoscuti sub numele de raw family - o familie campioana a nutritiei naturale, care, prin neobosita sa activitate, ne impartaseste, cu modestie si caldura, nu numai tainele unei alimentatii pe baza de cruditati, ci, in general, stilul de viata raw. Locuiesc in Ashland, Oregon.
Aceasta este Biblia celor care au adoptat alimentatia fara foc – apreciaza un reputat specialist in biochimia cuantica a nutritiei, Ralph Anderson.
Intr-adevar, Victoria Boutenko reuseste sa intoc-measca o lucrare fundamentala nu numai pentru persoanele care vor sa adopte o alimentatie sanatoasa, ci si pentru cei doritori de a imbratisa un nou stil de viata – un stil care, pe langa vitalitate si forta fizica sporite, asigura o stare sufleteasca ameliorata si o atitudine nobila, altruista, fata de semeni.
Povestea incercarilor pe care le-au avut de infruntat membrii familiei Boutenko pentru a trece la raw food si progresul inregistrat de ei se constituie intr-un model, autoarea izbutind o scriere foarte personala si extrem de sincera. Date fiind atasamentul la valorile culturale, presiunile sociale si programarea inca de la nastere, hrana gatita este o dependenta ce ar trebui depasita. Telul constituindu-l, desigur, o sanatate fizica si psihica pe care "hrana vie" are potentialul de a o ameliora intr-un mod spectaculos.
-
Tocmai din pricina dependentei de hrana traditionala, adoptarea dietei raw nu se dovedeste simpla, incepatorii avand nevoie de un program bine gandit, care sa-I sprijine efectiv.
Aici, aportul autoarei nu are egal: programul concret, in 12 pasi, conceput si predat de ea, ajuta nemijlocit mii de cursanti de pe tot mapamondul.
Pentru aceasta editie a lucrarii, Victoria Boutenko s-a documentat asiduu, astfel incat cercetarilor sale anterioare li s-au adaugat acum informatii stiintifice devenite disponibile abia in ultimii ani. Lucrarea a castigat in rigoare si profunzime prin studiile nutritionale despre importanta legumelor verzi in dieta, prin analiza de factura istorica asupra modului in care omul primitiv a trecut de la o alimentatie bazata pe cruditati la una carnivora, prin cercetarea medicala a produsilor finali ai glicarii avansate, cu rol major in procesul degenerativ – pentru a cita doar cateva dintre aspectele stiintifice abordate.
Nu mai putin interesanta si elocventa este aducerea in prim-plan a unor studii ce ilustreaza prezenta unei multitudini de elemente nutritive esentiale in alimentatia fara foc, precum fitonutrientii si antioxidantii. Bunaoara, aflam ca moleculele de resveratrol pot activa genele longevitatii, iar falcarinolul din morcovii cruzi ajuta la prevenirea si vindecarea cancerului.
Din pledoaria autoarei pentru raw food nu lipsesc sfaturile privind pregatirea alimentelor, in special a valoroaselor smoothie-uri verzi, nici cateva ingenioase retete culinare proprii. O demonstratie convingatoare ca a manca sanatos poate reprezenta totodata o sarbatoare a simturilor.
"Victoria Boutenko merita cu prisosinta un loc de cinste in panteonul literaturii raw food... Multitudinea de informatii oferite deschide calea unei ample discutii privind gandirea conventionala cu privire la dieta optima a rasei noastre."
Dr. Gert Schuitemaker
fondator al Ortho Institute of Europe, Olanda,
si presedinte al International Society for Orthomolecular Medicine, Canada
"Publicata in peste 25 de limbi, cartea a devenit un bestseller, cu 250 000 de exemplare vandute... Dovedind o bunatate rara, autoarea il ia de mana pe cititor, ii arata tinta si il calauzeste printre obstacolele ivite in cale. Nu exista indoiala ca acesta va urma neabatut drumul – iar trupul sau isi va revela curand intregul potential."
Jerusalem Post, 27 februarie 2011
"Victoria transmite cu succes semnificatia deosebita a alimentatiei raw, profunzimea cartii sale datorandu-se nu doar noilor cercetari extinse, ci si puritatii ce transpare din aceste pagini – puritatea sufletului ei. Intelepciunea si intelegerea de care da dovada sunt impartasite tuturor intr-o maniera limpede si plina de entuziasm."
Dr. Gabriel Cousens
specialist in Ayurveda, homeopatie si psihiatrie,
membru in American Board of Holistic Medicine,
director al Tree of Life Rejuvenation Center
Fragment :
CA SA FACEM HAZ DE NECAZ, glumeam in familie ca suntem norocosi sa ne imbolnavim impreuna - dar in anul 1993, problemele de sanatate pe care le aveam nu mai pareau deloc o gluma. Toti patru (eu, sotul meu si cei doi copii ai nostri) eram foarte bolnavi. La doar treizeci si opt de ani, fusesem deja diagnosticata cu aceeasi boala care-l rapusese pe tatal meu, aritmie cardiaca, aceasta insemnand batai neregulate ale inimii. Aveam mereu picioarele umflate din pricina edemelor; cantaream 127 de kilograme, iar greutatea mea continua sa creasca. Bratul stang imi amortea frecvent in timpul noptii - si-mi era teama ca voi muri, iar copiii mei vor ramane orfani. Imi amintesc ca ma simteam mereu obosita si intr-o stare depresiva. Iar in cele din urma, doctorita m-a anuntat ca nu mai are cum sa ma ajute. Mi-a spus: "Cred ca de-acum nu-ti mai ramane decat sa te rogi."
Sotul meu, Igor, a fost bolnav deseori inca din frageda copilarie. Trecuse prin noua interventii hirurgicale pana la varsta de saptesprezece ani. Suferind de hipertiroidie progresiva si artrita reumatoida cronica, la treizeci si opt de ani starea lui de sanatate era ruinata. In zilele ploioase, trebuia sa-i leg sireturile de la pantofi, pentru ca artroza coloanei vertebrale nu-i permitea sa se aplece. In cea mai mare parte a timpului, pulsul lui Igor depasea 140 de batai pe minut, in zilele insorite ii lacrimau ochii, iar mainile ii erau mereu nesigure. Igor se simtea obosit si avea dureri in permanenta. Doctorul sau i-a spus sa se pregateasca sufleteste pentru a-si petrece restul vietii intr-un scaun cu rotile.
Nr. de pagini : 272
Anul aparitiei : 2016
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: