Carti in categoria Proza diversa
Tip afisare:
In Ursita - roman istoric - el ne zugraveste un Stefan cel Mare demitizat, perfect uman in gandurile, trairile si
actiunile sale, fara insa a-i umbri stralucirea de domnitor erou.
Nuvela Micuta respira acel aer de modernitate care va aparea abia in literatura deceniilor urmatoare, afisand un
stil literar incisiv, sarcastic la o tema provocatoare, preluata din realitatea cotidiana.
Editura
ERC PRESS
Numele lui C. Negruzzi este legat de obicei de nuvela Alexandru Lapusneanu, care, asa cum spune G. Calinescu, "ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet, daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale". Inovatia autorului se manifesta si in genul epistolar - fiziologii contemporane, descrieri ale vestigiilor istorice, vechi povesti si legende romanesti, ce capata o noua forma."
Editura
ERC PRESS
Macedonski este printre primii nostri prozatori citadini, peisagist urban, evocator al colturilor cu o viata tihnita, invadate de flori din Bucuresti (Bucurestii lalelelor si ai trandafirilor).
Dar este si autorul unor pagini de umor negru (Intre cotete), iar prin Thalassa impune romanul liric si simbolic
Editura
ERC PRESS
Anton Holban (1902-1937) - romancier si eseist roman; din aceeasi generatie cu Hortensia Papadat-Bengescu si Camil Petrescu, Holban este un spirit modern, adept al sincronismului si al tezei "citadinizarii" literaturii.
Holban a fost un "analist" in intelesul cel mai propriu al cuvantului. ?Intotdeauna, sub orice initiativa de-a mea, cea mai spontana posibila, surprind si instinctul de a ma analiza?, marturiseste insusi autorul, intruchipat in romanele sale de personajul Sandu.
Editura
ERC PRESS
Barbu Stefanescu Delavrancea (1858-1918), prozator si dramaturg, este unul dintre marii scriitori din prima jumatate a secolului al IX-lea.
"[?] Recitind toata proza narativa a lui Delavrancea, mi s-a parut ca, in acest sector al ei, in naratiunile cu caracter popular, se gaseste partea cea mai valoroasa a operei lui de prozator, aceea care va infrunta timpul cu aspra lui selectiune."
(Tudor Vianu, Studii de literatura romana,
Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1965, p. 448)
Editura
ERC PRESS
In anul 1889, George Cosbuc (1866-1918) vine la Bucuresti.
Este anul mortii lui Mihai Eminescu, iar aparitia lui Cosbuc si succesul pe care il cunoscuse cu poemul Nunta Zamfirei face ca opinia publica sa vada in el un demn supleant pentru locul ramas gol.
Cosbuc va fi insa un poet al masurii in toate, nu "un om al riscului, ca Eminescu". Poezia sa este o poezie senina, calma, armonioasa, o poezie a bucuriei de a trai simplu, si de a prezenta simplu sentimentesi trairi.
Bogatia si diversi...
Editura
ERC PRESS
Prin placerea de a povesti, Hogas se integreaza seriei de prozatori moldoveni care, de la Negruzzi pana la Sadoveanu, exceleaza ca naratori.
Despre el, Tudor Vianu spunea:"Hogas este un Creanga trecut prin cultura", iar E. Lovinescu afirma: "Opera lui Hogas nu e nici contemporana si nici macar specific nationala, ci pluteste peste rasa si peste timp..."
Editura
ERC PRESS
EUROPOLIS este romanul unui oras si al unei iubiri: al orasului Sulina, care la acea vreme era oras deschis (porto-franco), un pivot pentru viata comerciala din sud-estul Europei, si al iubirii nefericite a frumoasei mulatre Evantia.
Povestea "americanului" si a Sirenei-negre a fost imortalizata in filmul PORTO-FRANCO (1961), al carui scenariu a fost scris de insusi Jean Bart.
Editura